Українці можуть безкоштовно або зі знижкою отримати цукрознижувальні препарати за програмою "Доступні ліки"

Люди з цукровим діабетом II типу можуть отримувати необхідні ліки безкоштовно або за зниженою ціною.

Програма реімбурсації "Доступні ліки" включає таблетовані форми цукрознижувальних препаратів, інформує прес-служба Національної служби здоровʼя України. Зокрема, три міжнародні непатентовані назви (МНН) цукрознижувальних препаратів:

Глібенкламід (Glibenclamide);
Гліклазид (Gliclazide);
Метформін (Metformin).

Електронний рецепт на необхідні ліки виписується лікарем первинної медичної допомоги на підставі результатів обстеження і постановки діагнозу. У рецепті лікар вказує міжнародне непатентоване найменування (МНН) лікарського засобу.

Загалом пацієнти можуть вибрати з 57 торгових назв, 24 з яких є безкоштовними, а решта - за невелику додаткову плату. Вартість препарату в аптеці відшкодовується Національною службою охорони здоров'я України.

Щоб дізнатися, які цукрознижувальні препарати входять у програму “Доступні ліки” скористайтеся Реєстром із актуальним переліком лікарських засобів: https://cutt.ly/hew67dte.

Завантажте необхідний файл, у якому - повний список лікарських засобів, їх міжнародна назва (тобто назва діючої речовини), назва продукту, назва лікарського препарату, назва виробника і сума додаткових зборів за упаковку (нульова або ненульова).

В останній колонці, яка містить інформацію про суму додаткових зборів за упаковку, ви знайдете "Доступні ліки", які надаються абсолютно безкоштовно, а також все, що вам потрібно для оплати додаткового збору.

Також перевірити, які препарати входять у програму “Доступні ліки” можна за допомогою:

сайту або додатку "Ліки контроль" https://likicontrol.com.ua/. У полі пошуку введіть назву препарату, який хочете перевірити. Якщо препарат входить в програму - біля його назви буде відповідна позначка "Доступні ліки";
чат-боту "Спитай Гриця" https://t.me/SpytaiGrytsia_bot. Для пошуку препарату скористайтеся меню чат-боту.

Докладніше про те, як працює програма реімбурсації можна прочитати у Гіді по програмі “Доступні ліки” для пацієнта за посиланням.

Нагадаємо, українцям розказали, як знайти сімейного лікаря онлайн.

Раніше українців попередили, коли "швидка" має право не виїжджати на виклик.

Зазначимо, що українці можуть отримати низку медичних послуг безкоштовно за Програмою медичних гарантій.

Також ми писали, що в Україні пацієнти після трансплантації можуть отримати імуносупресанти безоплатно або з частковою доплатою за програмою реімбурсації.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости