Витяг зі ЦНАП та застосунок «Резерв+» не замінять військово-обліковий документ

В Україні продовжують діяти воєнний стан та загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. Щоб побороти ворога, який не збирається припиняти свою агресію та закінчувати війну, наша держава удосконалює процеси мобілізації та ведення військового обліку. Зокрема за новим законом, який набув чинності 18 травня, усі військовозобов'язані чоловіки повинні оновити військово-облікові дані. Зробити це можна через ТЦК, Резерв+ або ЦНАП.

Речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін в інтерв’ю виданню «Телеграф» пояснив, чи достатньо громадянину мати при собі витяг зі ЦНАПу або застосунок «Резерв+» замість військово-облікового документа.

Він нагадав, що до законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та «Про правовий режим воєнного стану» внесено зміни. Визначено, що у період проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, і пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК та СП або поліцейського.

Ця норма набула чинності 18 травня цього року, і за її невиконання передбачене накладення штрафу від 17 000 до 25 500 гривень.

«Але потрібно розуміти, що ні витяг зі ЦНАПу, ні застосунок "Резерв+" не є військово-обліковими документами. Для призовників таким документом є посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення. Крім того, постановою Кабміну №559 затверджено нову форму військово-облікового документа, який, звісно, також може мати при собі громадянин», – пояснив Роман Істомін.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко в ефірі телемарафону заявила, що в Україні планують додати функцію електронних направлень на військово-лікарську комісію для військовозобов'язаних у додаток Резерв+. Вона розповіла, як користуватись електронним кабінетом.

Ми писали, що на Сумщині чоловік після візиту до ТЦК опинився у реанімації. також на території Криворізького Саксаганського територіального центру комплектування ТЦК та соціальної підтримки, на Великдень, внаслідок раптового різкого погіршення стану помер військовозобов'язаний.

Крім того, у тернопільському супермаркеті побили чоловіка, їм виявися місцевий житель Орест Паньків. За словами травмованого, до нього підійшли двоє чоловіків, які представилися працівниками ТЦК. Лікарка Надія Гриньків розповіла, що медики констатували у чоловіка закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, множинні переломи. Поліція відкрила кримінальне провадження у справі.

Крім того, ми писали, що на Черкащині невідомий кинув гранату у двір співробітника Звенигородського ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости