Мобілізація в Україні: жінки яких професій повинні стати на військовий облік

Згідно з новим законом про мобілізацію, на військовий облік обов'язково мають стати жінки, які мають освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю.

Про це йдеться у законі України про військовий обов'язок і військову службу.

Раніше діяла норма, що дозволяла жінкам-медикам влаштовуватись на роботу без перебування на військовому обліку до кінця 2026 року, проте уряд своєю постановою №563 від 16 травня 2024 року цю норму скасував. Відтепер жінки, які здобули освіту за фармацевтичною або медичною спеціальністю, повинні стати на військовий облік, якщо вони придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком.

Громадянки, які мають професії та спеціальності, що є спорідненими з військово-обліковими, мають право за власним бажанням стати на військовий облік. Перелік таких професій узгоджено Міністерством оборони. Варто додати, що, відповідно до пункту 12 статті I Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу", жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені до робіт із забезпечення оборони держави тільки в добровільному порядку. Відомо, що наразі у Збройних силах України служить близько 60 тисяч жінок.

Нагадаємо, адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи можуть чоловіки, чия жінка вагітна третьою дитиною, отримати право на відстрочку від призову до армії.

Зазначимо, нещодавно в інтернеті було опубліковано відео, у якому стверджується, що у Одесі військовослужбовці затримали громадянина для примусової доставки до ТЦК та СП. Одеський обласний ТЦК та СП Facebook дав пояснення у Facebook.

Раніше повідомлялося, що Оболонський районний суд Києва призначив максимальне покарання військовозобов'язаному, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости