Вагітність
19.06.2024 13:57

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, чи можуть чоловіки, чия жінка вагітна третьою дитиною, отримати право на відстрочку від призову до армії, пише Фокус.

Адвокат зазначив, що в Україні не можуть примусово мобілізувати до ЗСУ громадян, які мають трьох та більше дітей до 18 років, але є нюанс.

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, яким визначено підстави для отримання відстрочки від мобілізації. Так, призвати на військову службу під час мобілізації не можуть жінок та чоловіків, на утриманні яких перебуває троє та більше неповнолітніх дітей. Винятком є громадяни, які мають заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

Андрій Карпенко наголосив, що вагітність жінки не дорівнює наявності дитини.

"Тільки після народження дитини чоловік буде мати право на відстрочку від мобілізації", — підкреслив він.

Нагадаємо, нещодавно в інтернеті було опубліковано відео, у якому стверджується, що у Одесі військовослужбовці затримали громадянина для примусової доставки до ТЦК та СП. Одеський обласний ТЦК та СП Facebook дав пояснення у Facebook.

Раніше повідомлялося, що Оболонський районний суд Києва призначив максимальне покарання військовозобов'язаному, який ухилився від призову на військову службу під час мобілізації.