Українців закликають утриматися від поїздок до Білорусі

Служба зовнішньої розвідки України офіційно закликала громадян України утриматися від поїздок до Білорусі. Відповідне повідомлення було опубліковане на сайті відомства.

СЗР попереджає, що перебування на території Білорусі може загрожувати правам і безпеці українських громадян. «Пам'ятайте, що, ухвалюючи рішення про поїздку на територію білорусі, ваші права можуть бути порушені в будь-який момент», – зазначається в повідомленні.

Відомство вказує на те, що Білорусь підтримує росію, яка розв'язала збройну агресію проти України. Хоча ризики для українців у Білорусі менш масштабні, ніж у росії, вони все ж можуть загрожувати безпеці та життю громадян.

СЗР зазначає, що українці можуть в'їжджати до Білорусі через інші країни, що межують із рф, але на території Білорусі, як і в росії, українці підлягають ретельному контролю з боку спеціальних служб і поліції.

«Після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди та ін.). Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу – їх підключають до спеціалізованого «криміналістичного софту» для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефону може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі», - додали в СЗР.

Відомство також попереджає про можливість депортації або кримінального обвинувачення за наявності чутливої для білоруської влади інформації, що може бути класифікована як екстремізм.

Громадяни України, які перебувають у Білорусі або планують поїздки, можуть звернутися до консульського відділу посольства України в Білорусі за телефоном +37 (517) 283-19-89.

Раніше повідомлялося, що Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, звинуватив Україну у порушенні повітряного простору Білорусі, стверджуючи, що українські дрони були збиті над білоруською територією.

Нагадаємо, з 6 серпня українські війська проводять операцію в Курській області. Міністерство оборони Росії 9 серпня вперше визнало, що бої йдуть на околицях міста Суджа. Раніше про бої в Суджанському районі повідомляли місцеві жителі, які записали звернення до Володимира Путіна з проханням про допомогу. В Курській області був оголошений режим надзвичайної ситуації спочатку регіонального, а з 9 серпня — і федерального масштабу.

Z-военкори вважають, що метою ЗСУ може стати Курська атомна станція і Росія втратить найбільше джерело енергії. Курську АЕС вже готують до можливої атаки.

У Росії ввели режим контртерористичної операції (КТО) в Курській, Брянській і Бєлгородській областях «у зв'язку з підвищенням рівня диверсійно-терористичних загроз з боку України». У зв'язку з режимом КТО в трьох регіонах Росії вживаються додаткові заходи для забезпечення безпеки, підтримання правопорядку та посилення захисту об'єктів.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости