Увага
14.08.2024 13:21

Служба зовнішньої розвідки України офіційно закликала громадян України утриматися від поїздок до Білорусі. Відповідне повідомлення було опубліковане на сайті відомства.

СЗР попереджає, що перебування на території Білорусі може загрожувати правам і безпеці українських громадян. «Пам'ятайте, що, ухвалюючи рішення про поїздку на територію білорусі, ваші права можуть бути порушені в будь-який момент», – зазначається в повідомленні.

Відомство вказує на те, що Білорусь підтримує росію, яка розв'язала збройну агресію проти України. Хоча ризики для українців у Білорусі менш масштабні, ніж у росії, вони все ж можуть загрожувати безпеці та життю громадян.

СЗР зазначає, що українці можуть в'їжджати до Білорусі через інші країни, що межують із рф, але на території Білорусі, як і в росії, українці підлягають ретельному контролю з боку спеціальних служб і поліції.

«Після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам (опитування про мету приїзду, особисті дані, політичні погляди та ін.). Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу – їх підключають до спеціалізованого «криміналістичного софту» для того, щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, WhatsApp та інших месенджерів. Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються. На цьому етапі є ризик бути затриманим, адже трактування отриманої інформації з телефону може бути непередбачуваним і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі», - додали в СЗР.

Відомство також попереджає про можливість депортації або кримінального обвинувачення за наявності чутливої для білоруської влади інформації, що може бути класифікована як екстремізм.

Громадяни України, які перебувають у Білорусі або планують поїздки, можуть звернутися до консульського відділу посольства України в Білорусі за телефоном +37 (517) 283-19-89.

Раніше повідомлялося, що Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, звинуватив Україну у порушенні повітряного простору Білорусі, стверджуючи, що українські дрони були збиті над білоруською територією.

Нагадаємо, з 6 серпня українські війська проводять операцію в Курській області. Міністерство оборони Росії 9 серпня вперше визнало, що бої йдуть на околицях міста Суджа. Раніше про бої в Суджанському районі повідомляли місцеві жителі, які записали звернення до Володимира Путіна з проханням про допомогу. В Курській області був оголошений режим надзвичайної ситуації спочатку регіонального, а з 9 серпня — і федерального масштабу.

Z-военкори вважають, що метою ЗСУ може стати Курська атомна станція і Росія втратить найбільше джерело енергії. Курську АЕС вже готують до можливої атаки.

У Росії ввели режим контртерористичної операції (КТО) в Курській, Брянській і Бєлгородській областях «у зв'язку з підвищенням рівня диверсійно-терористичних загроз з боку України». У зв'язку з режимом КТО в трьох регіонах Росії вживаються додаткові заходи для забезпечення безпеки, підтримання правопорядку та посилення захисту об'єктів.