Бойові частини відмовляються мобілізовувати чоловіків віком 50-60 років, - Веніславський

Член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Веніславський в інтерв’ю РБК-Україна повідомив, що бойові частини відмовляються мобілізовувати чоловіків віком 50-60 років, оскільки вони не в змозі виконувати необхідні завдання.

Водночас є два випадки, коли цю категорію можуть призвати на службу.

Йдеться про такі випадки:

якщо є дефіцитна військово-облікова спеціальність, щодо якої є потреба;
якщо йдеться про тилові підрозділи, як приклад, кухарів, ремонтників.

"Але це обмежена кількість осіб, тож на сьогодні громадяни від 50 до 60 років уже мобілізуються дуже рідко", - додав Веніславський.

Зараз в Україні запроваджується набір до армії в обхід військкоматів та зупиняється призов певної категорії молодих осіб до 25 років.

Зазначається, що українським військовим частинам дозволили безпосередньо набирати добровольців. Тобто без участі військкоматів. Командири таких частин отримали повноваження видавати направлення на військово-лікарську комісію (щоб визначити придатність до служби) і, відповідно, укомплектовуватися мобілізованими. Проте не кожна військова частина зможе так набирати людей, перелік буде визначено Генштабом ЗСУ.

Охочий має спочатку подати заяву на ім'я командира частини, яку сам вибрав. Рішення приймається за результатами медкомісії та психологічного відбору.

Після чого командир протягом семи днів надсилає витяг з наказу про призов на адресу ТЦК, де доброволець стоїть на обліку. На цій підставі мобілізованого знімуть з обліку у зв'язку із надходженням на службу.

Передбачається, що такий підхід підвищить якість та прискорить рекрутинг. А також дозволить набирати вмотивованих бійців та нівелювати ризики, оскільки бувають випадки мобілізації через ТЦК до інших частин, незважаючи на наявність відношення від конкретної військової частини.

Напередодні Верховна Рада остаточно підтримала законопроект 11379-д. Згідно з документом, зупиняється мобілізація українців віком до 25 років, які до літа 2024 року мали статус "обмежено придатний".

З початку повномасштабної війни під мобілізацію потрапляли військовозобов'язані (без досвіду служби, військової освіти чи військової кафедри) віком від 27 до 60 років. Навесні 2024 року нижню планку знизили і фактично діє заборона на призов осіб молодше 25 років.

Однак тоді ж набув чинності закон, який скасував статус "обмежено придатний". Через юридичну колізію тисячі хлопців віком від 18 до 25 років з таким статусом підлягали мобілізації на відміну від здорових однолітків.

"Ми ухвалили рішення, за яким не буде проводитися призов громадян України віком від 18 до 25 років на військову службу з мобілізації. Саме тих, хто за станом здоров'я був визнаний непридатним у мирний час (і обмежено придатним у воєнний час, - ред.), - пояснив Веніславський.

Раніше повідомлялося, що у ТЦК українцям нагадали особливості перевірки військово-облікових документів.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале
Поделиться в Facebook
Последние новости