ТЦК
16:22

Харківський ОТЦК та СП нагадав українцям особливості перевірки військово-облікових документів.

Обов’язковість документів для чоловіків

З 18 травня 2024 року всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані завжди мати при соі військово-обліковий документ в паперовій або електронній формі, разом з документом, що посвідчує особу.

Що таке військово-обліковий документ?

Військово-обліковий документ – це документ, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Він оформляється для призовників, військовозобов’язаних або резервістів.

Перевірка документів під час мобілізації

У період проведення мобілізації уповноважені представники можуть вимагати у громадян чоловічої статі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу.

Електронний військово-обліковий документ

Військово-обліковий документ в електронній формі має однакову юридичну силу з паперовим і може бути зчитаний за допомогою мобільних пристроїв.

Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру.

Умови дійсності електронного документа

Електронний військово-обліковий документ є дійсним лише за наявності QR-коду.

Право на перевірку

Право на перевірку військово-облікових документів під час мобілізації надається представникам територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Процедура перевірки

Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові, посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком).

Місця перевірки документів

Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:
• у прикордонній смузі,
• контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України — представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;
• за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) — уповноваженими представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими.

У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

Використання технічних засобів

Представники можуть використовувати технічні прилади та програмне забезпечення для перевірки документів.

Відповідальність за порушення

Спроби перешкоджання оповіщенню, опір або напади є протиправними і передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність.

"Військовослужбовці, які здійснюють оповіщення – це посадові особи, які виконують службові обов’язки у воєнний час відповідно до вимог чинного законодавства. Спроби перешкоджання оповіщенню, спроби опору, напад, образи – є протиправними і передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність", - наголосили у ТЦК СП.

Тим часом у мережі продовжують з'являтися відео, де працівники ТЦК з бійками затримують військовозобов'язаних на вулицях, при чому в офіційних коментарях, як правило, пишуть що ніяких порушень з боку військових не було виявлено.

Українцям порадили, що робити, якщо чоловіка силоміць забирають до ТЦК.

Нагадаємо, що ТЦК затримують адвокатів, які захищають своїх клієнтів та надають правову допомогу.