Активісти-шантажисти: від Кошкіної у 50 тисяч до Котенко у 200 тис. доларів за спокій та неперешкоджання
10.11.2017 13:41

Декілька місяців тому у ЗМІ повідомляли про те, що шеф-редактор видання «Лівий Берег» Соня Кошкіна шантажує забудовника житлового комплексу на Львівській площі і вимагає від нього 50 тис. дол.

«За наявною інформацією, пані Кошкіна почала приділяти багато уваги будівництву житлового комплексу на Львівській площі. Але даний надлишок уваги виявився звичайним шантажем забудовника. Стало відомо, що «чесна журналістка» направляла переговірників до представника будівельної компанії. Парламентер за вказівкою Кошкіній зажадав $ 50 тис. За те, що журналістка НЕ ​​буде висвітлювати в ЗМІ діяльність забудовника, - пише видання «Skelet.info». – Соня - хабарник зі стажем. Почитайте в «Фейсбук», там гуляють суми, за які на сайті «Лівий берег» можна розмістити або зняти певний матеріал. Вони починаються від 2500 доларів в залежності від статті. Так ось, за те, щоб Кошкіна перестала цікавитися темою забудови на Львівській площі, вона запросила 50 тис. доларів. Погрожувала, якщо не заплатять, вона «роздує» тему і підніме її в ТОП в політичних колах».

А 25 жовтня Національна поліція затримала активістів, які вимагали від забудовника 200 тис. доларів. Ця новина викликала значний резонанс ЗМІ, а між тим подібні ситуації далеко непоодинокі. Історії нижче доводять, що «професія» активіста все частіше почала асоціюватися із діяльністю на замовлення, ніж із відстоюванням прав.

Національна поліція України повідомляє, що учасники злочинної схеми були затримані 25 жовтня під час одержання від забудовника 200 тисяч доларів США. Поліцейськими проведена низка санкціонованих обшуків, в ході чого вилучено грошові кошти, зброю, печатки, «чорнові» записи. Також оприлюднене відео із затримання:

Кримінальне провадження відкрито за ч. 4 ст. 189 (Вимагання) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

«Дана група осіб позиціонувала себе як представники громадської організації, що відстоює начебто інтереси мешканців. Алгоритм дій був досить простим. Вони обирали об’єкт забудови на території Києва й області та влаштовували протестні акції. В подальшому, у приватній розмові з власником комерційної структури зловмисники висували єдину вимогу: підприємець сплачує їм кошти, а вони, в свою чергу, припиняють чинити будь-які перешкоди», - зазначається у повідомленні Національної поліції.

Як повідомило джерело у правоохоронних органах, мова йде про вимагання коштів із забудовника житлових комплексів «Європейка» та «Празький квартал» на Петропавлівській Борщагівці.

Окрім того, що активісти шантажували забудовника, вони від імені створеної ними громадської організації «Борщагівська Січ» надсилали запити до всіх державних інстанцій та позивалися до суду про незаконність будівництва. Насправді ж компанія мала весь пакет дозвільних документів.

За даними бізнес-пошукової системи «YouControl», ГО «Борщагівська Січ» була створена минулого року. Її засновниками виступають Котенко Людмила Пилипівна та Лопата Олександр Миколайович. Як повідомило джерело у правоохоронних органах, саме ці особи були затримані Національною поліцією 25 жовтня за вимагання хабаря у розмірі 200 000 доларів.

Фото з Facebook-сторінок Людмили Котенко та Олександра Лопати:

Спочатку у справі згадувався відомий активіст Олександр Дядюк, який також бореться із забудовою Петропавлівської Борщагівки.

Депутат Київської облради, адвокат Романа Титикало на своїй сторінці у «Фейсбук» підтвердив обшуки у Дядюка. «Поліцейські провели обшуки навіть у тих активістів, які не мають ніякого відношення до «Празького кварталу». У тому числі вони провели обшук у Дядюка, який перестав займатися цією справою 4 місяці тому. Після обшуку Олександра Дядюка затримали і відвезли в невідомому напрямку. Слідчі дії проводило головне слідче управління МВС України», - розповів Роман Титикало.

За його словами, Олександра Дядюка тримали в Шевченківському райвідділі приблизно з 15.00 до 20.00, намагаючись при цьому допитати. Однак, ніяких звинувачень йому не пред'явили. «Забудовники написали заяви в поліцію і вирішили таким чином натиснути на активістів, які займаються питаннями незаконної забудови в Петропавлівської Борщагівки», - додав адвокат.

Згодом Дядюк написав, що його відпустили з поліції і претензій до нього не мають. Однак у коментарях до повідомлення-роз’яснення у Facebook дописувачі звинуватили його в обмані, оскільки він був присутній на недавньому суді ГО «Борщагівська Січ» проти ЖК «Європейка».

Цікаво, що у заяві щодо роз’яснення ситуації Дядюк відмітив багатьох громадських активістів та журналістів. Між тим, деякі з них також були помічені у вимаганні та шантажі забудовників.

Серед тих, кого Дядюк відмітив у своєму повідомленні, значиться палка противниця забудови на бульварі Шевченка, дружина мера Глухова – Олена Єскіна. За повідомленнями джерел серед активістів, вона нібито теж намагалась «розкрутити» забудовника на певні суми. Представник будівельної компанії запропонував їй відреставрувати садибу Терещенка на суму до 1 млн. доларів, проте жінка відмовилась та сказала, що краще візьме готівкою.

Кричуща ситуація, яка сталася з активістом проти будівництва поблизу Протасового Яру, теж доволі показова. Забудовник по вулиці Волгоградській записав на диктофон розмову із місцевим активістом Миколою Шаповалом, коли той вимагав від нього 100 000 дол. за неперешкоджання будівництву. Згодом на Facebook-сторінці забудови активіст сам підтвердив, що на диктофонному записі дійсно його голос. Щодо цього випадку заведена кримінальна справа.

До слова, у протистоянні проти будівництва на вул. Волгоградській брав участь і громадський активіст Віталій Черняховський, якого неодноразово підозрювали в проплаченій діяльності. У своєму повідомленні на Facebook Олександр Дядюк його теж відмітив.

Всі описані вище історії доводять, що «професія» активіст починає активно асоціюватися із діяльністю на замовлення. І це досить погана тенденція, оскільки дискредитація громадських організацій є небезпечною для демократичної країни.

Якщо шантаж активістів проти забудови Петропавлівської Борщагівки буде доведений і суд винесе рішення щодо їх ув’язнення, то це стане прецедентом. Такий розвиток подій може нарешті вгамувати апетити проплачених активістів.