Юрій Кирилов: «Наша місія – створювати»
06.04.2018 15:17

На тлі усередненого портрета українського бізнесу підприємець, інвестор і громадський діяч Юрій Кирилов виглядає нетипово: інвестиційні програми з метою виробництва продукції з високою доданою вартістю, розвиток альтернативної енергетики, співробітництво із західними банками і аудиторськими компаніями з «четвірки».
Юрій Кирилов з самого початку своєї кар’єри був пов'язаний з високотехнологічним виробництвом - до приходу в бізнес працював на «Антонові» провідним конструктором.

Вежі його бізнесового шляху:

В 2000 року Кирилов зі своєю командою виграє конкурс на управління Луганським акумуляторним заводом. На той момент - вкрай важке фінансове і соціальне становище. Борги заводу більш ніж в два рази перевищували річний обсяг продажів. Результат: за 6 років завод не тільки розрахувався з боргами, а й наростив обсяг продажів в 8 (!) разів. Наслідки світової фінансової кризи і війна на Донбасі зупинили розвиток цього проекту.

2006 рік – в Рівному починає працювати найсучасніший завод по виробництву енергозберігаючих ламп.

2008 рік – Житомирській області завод «Пеллет-Енерджі» починає випуск паливної гранули з деревини.

До Євро-2012 в Києві з'явився готель Ramada Encore.Це результат співпраці з найбільшим міжнародним готельним холдингом Wyndham Hotel Group International.
Але першим його великим проектом, яким Юрій займається досі, правда вже і в іншій якості, є Дашуківські бентоніти. Підприємство, що спеціалізується на виробництві продуктів з бентонітової глини, в кінці 90-х переживало важкі часи.

Юрій Кирилов з командою змогли не тільки швидко розрахуватися з боргами, але за 2-3 роки збільшили обсяг виробництва в 3 рази, а асортимент продукції - в 5 разів! Дашуківські бентоніти давали 85% всієї дохідної частини місцевого бюджету.

У списку того, що зробила там команда Юрія Кирилова - і газифікація підприємства і сіл району, і ремонти та допомога школам, лікарні, клубу, і будівництво першої в Україні недільної дитячої спортивної школи, і концерти зірок естради для жителів району, і нагороди та інше ....
Правда, все це стало не тільки гордістю інвестора, а й його головним болем і є маркером слабкості та корумпованості української держави.
Підприємство стало привабливим не тільки для міжнародних інвесторів, але й для Членів Сім’ї з регіоналів, які почалися спроби рейдерського захвату Дашуківських бентонітів.

Про те, що трапилося насправді, в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новости Украины – From-UA і розповів підприємець, інвестор і громадський діяч Юрій Кирилов.

Новини України – From-UA: Юрій, що трапилося і яка передісторія рейдерської атаки на Дашуківські бентоніти?


Юрій Кирилов: Наш проект з метою розвитку багато років кредитувався в ВТБ Банку (і багатьох інших банках) і завжди виконував взяті на себе зобов'язання. Але під час чергового рядового продовження кредитної лінії в ВТБ Банку раптом виникли проблеми.

Від імені нашої компанії переговори вів голова правління Юрій Фріндт, найманий менеджер, якого ми фактично виховали і сформували протягом 15 років. Переговори спочатку всіляко затягувалися (незважаючи на досягнення усних домовленостей), а після цього банк, що кредитує компанію, несподівано вирішив продати кредит факторинговій колекторській компанії яку пов'язують з людьми команди втікача-президента Віктора Януковича - Віктором і Валерієм Бондиком».


Новини України – From-UA: До цього Ви були знайомі з Бондиком?

Юрій Кирилов: Так, звичайно, він і раніше виявляв інтерес до компанії і в цілому до цього бізнесу. Перша зустріч відбулася на початку 2000-х. В ті часи Бондик (казали, що він хресник Януковича) різними способами почав отримувати контроль над ще одним переробником бентонітової глини - «Костянтинівським заводом обважнювачів». Тоді Віктор Бондик ще не очолював славнозвісний «Укрхімтрансаміак», тоді ще швейцарська прокуратура на арештувала його рахунок з 30 млн евро в швейцарському банку, тоді він ще не був втікачем з країни і йому не оголосили про підозру.

Так от, друга хвиля зустрічей - за участю «Ernst & Young інвестиційного консультанта нашої команди для залучення стратегічних інвесторів. Саме з цією компанією Бондик і підписав договір про конфіденційність для ознайомлення з інформацією про підприємство. Переговори велися про можливу кооперацію або покупку підприємства Бондиками за рахунок грошей, що лежать на їхніх рахунках в Альфа-Банку (що підтверджував один із заступників глави Правління Банку), але отримавши всі фінансові і бухгалтерські документи Дашуківськіх бентонітів Бондики перервали переговори. Уже тоді готувалася правова та інформаційна база для рейдерської атаки.

А в тому, що це був саме незаконне захоплення підприємства сумніватися не доводиться. Адже, вдумайтеся, 10 липня 2015 року, протягом однієї години - з 9 до 10 ранку - в п'ятницю, банк переуступає права за боргом, а Дмитро Усатов, суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області, проводить судове засідання без участі сторін і виносить рішення про арешт акцій, рухомого та нерухомого майна.


Новини України – From-UA: Ви оскаржили рішення?

Юрій Кирилов: Так, але вже в понеділок, 13 липня, представники виконавчої служби Черкаської області нагрянули до Києва, що вже само по собі дивно, і заарештували акції в російському Петрокомерц- банку, який виступав депозитарієм компанії. А його власником був колишній віце-президент Альфа-Банку, який вів переговори з нами від імені Бондика. Небачена для України швидкість всієї операції, , на мою думку, стала можлива лише тому, що Валерій Бондик після керівництва юридичною командою виборчого штабу Януковича, став членом Вищої Ради Юстиції, першим заступником міністра юстиції і на цих посадах «розставляв своїх людей» і серед суддів, і серед реєстраційної та виконавчих служб. Він і досі має великий вплив на всю систему юстиції і правоохоронні органи в країні. Погодьтеся, не так просто організувати змову між представниками двох російських банків, колекторами, суддею, судовими виконавцями та деякими невдячними і жадібними до грошей менеджерів щоб в результаті фактично доби захопити підприємство. Це результат робота цілого рейдерського штабу братків Бондиків. Якби в нашій державі хоча б третину рішень приймалися з такою швидкістю я був би щасливий.

В результаті, ми з партнерами фактично втратили можливість керувати Дашуківськими бентонітами. І тепер, завод де-факто керується Віктором Бондиком і його приспішником Юрієм Фріндтом.

Триває судова тяганина, ми виграли десятки судових позовів, але рейдери фізично не допускають законних власників і правоохоронців на територію заводу. Тепер підприємство не працює. Була спроба його банкрутства. Люди звільнені ...



Новини України – From-UA: Який висновок для себе Ви зробили з цієї ситуації? Як можете оцінити роль державних органів у захисті підприємців та інвесторів?
Юрій Кирилов: За всіма рейдерськими процесами стоять люди. І кожен робить свій вибір. З іншого боку, за три роки порушено 15 кримінальних справ, змінилося три команди слідчих, величезний фактажний матеріал, а й віз понині там. З іншого боку, опоненти, відчуваючи свою безкарність, під надуманими приводами і використовуючи корупційні механізми, організовують проведення одночасно 8 обшуків у нашої команди та у членів їх сімей. Це 8 бригад одночасно!!! Що вони шукали - зброю та наркотики? Або документи, які їм хотілося вилучити й знищити?

Останнім часом підприємцям стало особливо складно – цифри вражають - понад 300 тисяч обшуків з боку силовиків тільки протягом останніх 4 років. Це якесь цунамі рейдерства, це корупційний параліч державних органів, в першу чергу - правоохоронців.

Новини України – From-UA: Що ви збираєтеся робити далі?

Юрій Кирилов: Повертати свою власність, відновлювати зруйноване підприємство, повертатися на ринок і займатися розвитком бізнесу. А що до війни зі злодіями, шахраями й бандитами? Скажу так - свого не віддамо, але ними повинні займатися правоохоронні органи. А наша місія – мене і моєї команди – створювати щось нове – корисне і людям і державі.