Незаконний продаж лісу
13.12.2021 16:00

В кінці листопада 2021 українськи ЗМІ сколихнули інформацію про незаконний продаж необробленої деревини на біржах, які функціонували без наявності відповідної ліцензії.

Справа, в тому що з 1 липня 2021 року вступив в силу ЗУ "Про товарні біржі", відповідно до якого організовувати торги біржовими товарами лише ти юридичні особи, які відповідають вимогам НКЦПФР. Зазначені правила були впроваджені з метою здійснення дієвого контролю та ліквідації наявних корупційних схем під час проведення торгів з продажу, в т.ч. необробленої деревини державних лісових господарств.

Але як часто буває в нашій державі, найзавзятіші схематозники в черговий раз вирішили, що закони для них не писані та продовжили безконтрольно проводити вже незаконні, часто засекречені, торги, про які вже тривалий час говорять представники переробного та меблевого бізнесу. 

На підставі ухвал суду поліцейські провели санкціоновані обшуки в офісах відповідних товарних бірж. Кримінальне провадження відкрито за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.

Як стало відомо, до організації таких незаконних "псевдо-торгів" має відношення й відомий в лісовій галуз блогер Данііл Маландій, який на своїй сторінці в FB регулярно критикує чиновників лісової галузі. 

З особливим завзяттям він намагається полити брудом систему Прозорро.Продажі, через майданчики якої проводились так звані "пілотні торги".  Як виявилось, вже тоді Прозорро.Продажі ламала пану Маландію власні тіньови схеми, що були ним організовані в лісовій галузі.

По-перше, Данііл Маландій має безпосереднє відношення до цілої низки такзваних бірж, які й раніше порушували норми прозорої та доступної електронної торгівлі. Так тривалий час такі торги проводили ТОВ УТЕСИСТЕМ (обсяг продажу у 2021 році- 257 млн грн), ТОВ УТЕССИСТЕМ+ (183 млн грн), ТОВ УТЕССИСТЕМ ТРЕЙД (157 млн грн), в яких Маландій був не лише власником, а й директором. 

C:\Users\SL\Downloads\ДМ.jpg

Така кількість однойменних підприємств пов'язана з використанням ними й виявленням контролюючими органами багаторазових порушень в процесі продажу деревини. Ось й потрібно було переводити торги з однією фірму на іншу. 

Лише виходячи з цієї інформації дохід компаній склав мінімум 8,9 млн грн, але це лише офіційний. 

Експерти ринку вважають, що неофіційний прибуток за організацію кулуарних продажів лише в раніше визначені руки становить приблизно в 3-4 раз більше, тобто 30-40 млн грн. А це вже практично визначений розмір збитку державних лісгоспів, які заподіяний завдяки тіньовим торговим схемам Маландія.

Крім того, велику кількість скандалів постійно викликали електронні торги на ТСБ "Сумська ресурсна біржа", в якій він є бенефіціаром та Головою біржового комітету. 

C:\Users\SL\Downloads\СРБ.jpgТакож потрібно відзначити, що всі перераховані біржі використовували єдиний програмний продукт, яким сам керівник постійно хизувався.

Тобто, оскільки Данііл Маландій має пряме відношення до управління Організаторів торгів, які порушували законодавство, то саме він й має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за нанесення збитків державним підприємствам в процесі організації незаконної  торгівлі.

По-друге, економічний інтерес до ринку деревини у Маландія був не лише в контексті проведення "псевдо-торгів" деревиною, а ще й в процесі її переробці та вторинному перепродажу. Справа в тому, що велику частину деревини, яка продавалась через зазначені біржі викуповувало ТОВ ДОМІНАНТА, бенефіціаром якої є партнер Маландія по  ТСБ "Сумська ресурсна біржа" - Микола Яковлев.

C:\Users\SL\Downloads\Доминанта.jpg

Так ось саме це товариство й скуповувало державну деревину через пов'язаних осіб без реальної конкуренції та за найнижчими цінами. Але з метою уникнення податків товариство показало лише 592 тис грн чистого прибутку, а це при доході понад 18 млн грн.

Оцінити всі збитки, які нанесли державі схеми Данііла Маландія, зараз дуже важко, але сподіваємось, що слідство яке розпочалось через організацію незаконних торгів,  виведе контролюючі органи й на інші схеми, а також корупційних партнерів  блогера. Тож є надія, що весною саджатимуть не лише нові дерева, а й старих схематозників.

Лише при реальному покаранні крадіїв в лісовій галузі можна навести порядок.