Максим Марчук
15.06.2023 19:17

Справжній «Остап Бендер» з Одеси – Максим Марчук вже багато років створює собі образ бізнесмена, зразкового батька, людини зі зв’язками в органах влади. Після початку повномасштабного вторгнення ця особистість навіть замовила компліментарні статті в інтернеті. В кращих традиціях шахраїв та аферистів Марчук створив собі легенду про те, що його кандидатуру нібито розглядають на посаду голови Служби зовнішньої розвідки.

Для більшого ефекту Марчук почав з’являтися на людях та активно фотографуватися у військовій формі. Сам себе, як прийнято у шахраїв, став називати генералом. При цьому жодних даних про те, що Марчук має хоча б якийсь стосунок до Збройних сил України, і тим паче, таке поважне та шановане суспільством звання, – немає. І бути не може. Адже «генерал» з Максима Марчука такий саме, як і бізнесмен, інвестор та кандидат на серйозну посаду. На яких підставах він взагалі вдягає цю форму та ганьбить цілу армію, мають з’ясувати відповідні органи. Свої непрозорі та сумнівні справи через так званого «генерала» вирішувати намагався і славнозвісний волонтер Михайло Майман. Відомий так само під прізвищем Помогайбо – працює за схожими з «генералом» схемами. Вже давно видає себе за ветерана АТО, волонтера, очільника військового підрозділу, який нібито звільняв Київ від росіян у лютому. Насправді ж Маймана вже давно і небезпідставно підозрюють у видурюванні грошей, привласненні допомоги, яку збирав як волонтер, інсценуванні відео нібито з місць боїв. «Ряженим шахраєм» його публічно називали і нардепи, і колишні підлеглі. В нашому розпорядженні з’явилася розмова афериста Максима Марчука з таким саме шахраєм Михайлом Майманом – третій в бесіді це Ігор Мізрах, людина, яка вже перебуває під вартою за підозрою в рейдерстві. Майман та Мізрах без жартів кажуть про Марчука – «генерал» та обговорюють сумнівні оборудки.

Насправді ж «рєшала» з багаторічним досвідом систематично бере участь в сумнівних схемах. Марчук і сам намагався запевнити потенційних жертв в тому, що має унікальні зв’язки в Кабінеті міністрів та може вирішити будь яке питання. Підозрілі оборудки проводив і з нібито залученням фонду гарантування вкладів та адміністрації Президента.

В 2019 році проти Максима Марчука було порушено кримінальну справу щодо шахрайства. За свідченнями політолога Олексія Курпаса, Марчук отримав двісті тисяч доларів від американського інвестора, бо назвався партнером Рината Ахметов. А щоби зрозуміти масштаби особистості, достатньо подивитися в судовий реєстр. Там – безліч справ щодо стягнення боргів. В 2013му році з нього стягує борги орендодавець квартири через несплату за житло. В 2015-му з Марчука стягує борг через суд один з українських банків через несплату кредиту. У 2020му – ще один банк звертається до суду, бо Марчук взяв і не повернув майже 250 тисяч гривень.

Щоби підтримувати імідж серйозної людини зі зв’язками, Марчук всюди ходив з охороною. Такі послуги йому надавала поліція охорони в Київській області. Та одеський «Бендер» примудрився кинути навіть їх – гроші за оплату послуг правоохоронці також були змушені стягувати через суд. Загальна сума склала близько мільйона гривень.

Мильною бульбашкою виявилася і легенда про зразкового батька. Замовні статті в мережі не допомогли підтримати цей образ – в 2022 році позивач Тетяна Чуприна намагається через суд стягнути аліменти на спільних дітей з Максима Марчука.

З усіх пригод Марчук примудрявся вийти сухим з води. Аж поки не встряг у справу разом із «колегою», аферистом і шахраєм Ігорем Мізрахом. Наразі Мізрах – під вартою. Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції зміг викрити злочинну рейдерську схему – група зловмисників поклала око на Хорольский завод дитячого харчування – єдине підприємство в Україні, яке виробляє сухі молочні суміші для немовлят перших днів життя.

Максим Марчук – фігурант цієї справи. Разом із ним, окрім Мізраха – кримінальні авторитети та громадянин росії, колишній заступник міністра одного з міністерств рф.

На цьому етапі Марчуку доведеться згорнути торгівлю «лівими» акціями та документами, розведення людей на гроші та залягти на дно. Щоби уникнути відповідальності, він, ймовірніше за все, просто зникне з радарів. Наразі слідство по рейдерству щодо полтавського підприємства триває і слідчі вже встановили роль кожного члена злочинної групи, яка підробляла документи та захоплювала завод. Відповідати доведеться і Максиму Марчуку. Отож саме ця справа може стати кінцем кар’єри талановитого шахрая, який не цурався піднімати гроші на схемах навіть під війни.