Коррупция
21.08.2023 15:18

Про які іноземні інвестиції може йти мова, коли слово «корупція» українські високопосадовці не чують не тільки на саміті НАТО, але це слово не можуть розрізнити спеціально навчені спеціалісти НАБУ та САП у заявах про кримінальні правопорушення.

З червня 2023 року ЗМІ спостерігають як компанія з іноземним власником ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», пручається від раптової уваги Офісу Президента до її активів, що були передані для управління АТ «Укрнафта». Власники ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» заявляли, що до рейдерського захоплення підприємства причетний Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу Президента.

В свою чергу, процедуру передачі АТ «Укрнафта» в управління Міноборони, Ростислав Шурма прокоментував в Давосі. І тепер, за інформацією ЗМІ, керівник АТ «Укрнафта», поряд з іншими підприємствами та органами державної влади енергетичного сектору, звітує безпосередньо Ростиславу Шурмі.

В своєму відкритому листі на адресу Посольства США, JKX UKRAЇNE B.V., власник ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», заявляє, що ще у травні 2023 року подало до НАБУ заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Лише після вказівки ВАКС, НАБУ 08.06.2023 розпочало кримінальне провадження №52023000000000247. В рамках розслідування повинні були досліджуватись факти вчинення групою осіб, до складу якої входять службові особи центральних органів виконавчої влади та правоохоронних органів (в тому числі співробітники ДБР), злочинів, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 382, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Однак, замість притягнення до відповідальності корупціонерів, НАБУ «закрило очі» на кримінальне провадження, поки САП протягом двох місяців знаходив підстави для передачі за підслідністю провадження шляхом перекваліфікації злочинів на інші статті КК України.

123

За словами JKX UKRAЇNE B.V. «Рівень зловживань, який ми наразі спостерігаємо серед керівників та співробітників антикорупційних органів, вказує на цілком реальну небезпеку для подальшої ефективної боротьби із корупцією в Україні, насамперед - із розкраданням коштів не лише державного бюджету, а і залучених від іноземних держав та неурядових організацій допомоги та інвестицій».

Тотально залежна від іноземних інвестицій держава не може впоратися з апетитами вітчизняних можновладців, які під час війни інвестують в отримання контролю над, здавалося б, найстійкішими інституціями, створеними за участі закордонних партнерів для боротьби з корупцією в Україні.

Якщо не можеш побороти, необхідно очолити. Здається це нове гасло НАБУ і САП, які вмонтовуються в повоєнний пантеон правоохоронних органів, що захистять інтереси безпринципних чиновників з необмеженою, у зв’язку з воєнним станом, владою.