шахта Краснолиманська
12.10.2023 12:39

На початку жовтня гірники шахти «Краснолиманська» оголосили безстрокову мирну акцію протесту. 200 шахтарів, які працюють під землею, припинили добувати вугілля і йти в забій. Це сталося через те, що міністр енергетики Герман Галущенко раптово вирішив змінити директора шахти. І подав у Кабінет міністрів України клопотання про призначення керівником шахти Сергія Сівцова.

Саме ця кандидатура на посаду нового директора «Краснолиманської» викликало величезне обурення у тисяч працівників. Адже серед шахтарів він добре відомий. І лише з найгіршої сторони. Адже крім корупції, Сівцова знають ще, як людину, що досі входить в орбіту інтересів сина біглого президента Януковича, Олександра.

Корупція на шахті Сургая

За часи, коли Сівцов був директором ДП «Шахта ім. Сургая» підприємство примудрялося проводити«хитрі» закупівлі. Так, за даними журналістів-розслідувачів, у 2018 році шахта замовила товарів пакетами по 199 999 грн на загальну суму 1,80 млн грн.

Очікувана вартість закупівлі до 200 тис. грн дозволила замовнику провести закупівлю за неконкурентною процедурою звітування, без проведення відкритих торгів.

До більшості договорів замовник не додав специфікацій, тож журналісти не змогли порівняти вартість товарів із ринковими. А кілька товарів, вартість за одиницю яких замовником опублікована, за ціною відповідали найдорожчим пропозиціям на ринку.

До того ж переважно у договорах також не прописаний обсяг замовлених товарів.

Закуповував ці товари Сівцов у сумнівних фірм, одна з яких регулярно вигравала тендери з 2011 року, у період президентства Віктора Януковича.

Ще одні закупівлі для шахти на загальну суму 1,08 млн грн Сівцов здійснив у ФОП, власниця якого є колишнім депутатом Вугледарської міської ради від «Партії регіонів». Загалом з шахтою Сургая за часів Сівцова цей ФОП уклав цілих 11 договорів про продаж товарів. І всі вони - на мільйони державних гривень.

Близькість Сівцова до Януковича та зв'язки з ОРДЛО

Сергій Сівцов, за даними Опендатаботу, досі числиться директором ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Калінінська». Вона знаходиться на непідконтрольній Україні території у Горлівці і належить ТОВ «ДРФЦ» з угрупування Олександра Януковича.

витяг ТОВ ДРФЦ

Крім всього іншого, Сівцов також числиться власником донецького дитячо-юнацького автомодельного клубу Формула. Який теж й досі спокійно функціонує.

витяг донецький дитячо-юнацький автомодельний клуб Формула

Виникає логічне запитання: як міністр енергетики Галущенко міг призначити людину, яка не просто займається відвертою корупцією, але й досі знаходиться в орбіті інтересів Януковича? Можливо сам Галущенко отримує від цього певний зиск? Питання відкрите.

Тотальна заборгованість перед шахтарями

За часів керівництва Сівцова шахтою Сургая у шахтарів, які до його приходу на цю посаду, були величезні та багатомісячні заборгованості по зарплатам. Тож гірники були вимушені вийти на страйк для того, щоб директор почав з ними розраховуватися. В цю ситуацію навіть був вимушений втрутитися тодішній міністр енергетики Ігор Насалик. Тож Сівцов залишився технічним директором без доступу до коштів шахти.

"Сівцов намагався поновитися на посаді і регулярно їздив у Київ, підключав усі свої зв'язки для того, щоб поновитися на посаді і відновити доступ до грошей шахти Сургая. Для чого? Ну хтось добуває вугілля, а хтось просто качає гроші з державних підприємств. Закінчилось все тим, що колектив просто вигнав Сівцова, заявивши, що якщо той ще буде намагатися робити якісь рухи по поверненню собі повноважень і посади, то шахтарі влаштовуватимуть страйк. Нам досить було тих років, під час яких він керував шахтою. Ми досі пам'ятаємо тотальну заборгованість по зарплатам, що була з його подачі", - розповіли працівники шахти Сургая.

Чому ж тоді і хто лобіює Сівцова з уряду

Головним лобістом кандидатури Сівцова є новий заступник міністра енергетики Олександр Хейло. Це людина, яка свого часу працювала на Олександра Януковича, будучи гендиректором "Енергоінвест Холдинг". Враховуючи, що Сівцов також входить в орбіту інтересів Януковича-молодшого, зв'язок між Хейлом і ним очевидний.

Чим же відомий ще Олександр Хейло? Наприклад, схемами у вугільній сфері. Так, СБУ виявила шокуючу нестачу вугілля та фактичні підробки документів на складах Донецького та Львівського вугільних басейнів.

Ініціатором схеми виступав, за даними ЗМІ, колишній керівник ДП «Укрвугілля» Хейло, який фактично дав команду займатися приписками, завищувати показники на папері до рівня, який влаштував би міністерство енергетики. Такі маніпуляції дали змогу йому отримати посаду заступника міністра, але залишили українців без вугілля.

Окрім цього, за даними джерел у правоохоронних органах, зараз правоохоронці відпрацьовують зв’язок Хейла із обвинуваченим у державній зраді вугільним магнатом Сергієм Кузярою, а через нього – із кумом Путіна – Медведчуком.

Крім спільних кураторів Хейло і Сівцов мають ще дещо спільне - нерухомість у Криму. Нею, за даними співрозмовників з оточення заступника міністра енергетики, займається дружина Хейла, Яна. Вона понад 20 років працювала суддею Апеляційного суду Донецької області. І звільнилася з посади аж у липні цього року.

За даними Громадської ради доброчесності, Яна Хейло, як суддя, аж ніяк не відповідала критеріям доброчесності і професійної етики. І підстав цьому було більш ніж достатньо.

«З часу анексії Російською Федерацією Автономної Республіки Крим Суддя двічі відвідувала цю територію. Одна з поїздок тривала 64 дні, тож, з високою ймовірністю, Суддя дотримувалася окупаційних законів країни-агресора, мала гарантії безпеки від окупаційної влади та використовувала іноземну валюти як засіб платежу на території України. Крім того, анексований півострів неодноразово відвідували близькі особи Судді», - йдеться у повідомленні ради.

Більше того, вже після анексії Криму, чоловік судді, нинішній заступник міністра енергетики Олександр Хейло, у листопаді 2014 року став власником 25% частки у статутному капіталі ТОВ «ФЕСТ ТРЕЙД», яке зареєстроване в анексованому півострові.

«Компанія була ліквідована в березні 2017 року. Однак в деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави за 2015-2016 роки інформація про те, що чоловікові Судді належить частка у статутному капіталі ТОВ «ФЕСТ ТРЕЙД» відсутня», - йдеться у повідомленні.

Також суддя Хейло «забула» у деклараціях за 2015-2016 роки вказати, що її чоловік володіє 30 шт. простих іменних акцій ПАТ «Донбасенерго».

Ну і крім всього іншого, Олександр Хейло ще кілька років тому висловлював відверто антиукраїнську позицію. Так, у Facebook, за даними Громадської ради доброчесності, він регулярно розповсюджував антиукраїнський контент.

«Зокрема, наприклад, було опубліковано ролик під назвою «Бойцов Беркута таранит грузовик. Это метод прихода к власти нынешней хунты» та статтю під назвою «Заявление ООН: государства Украина нет и не было никогда», - повідомляє рада.

Враховуючи всі вищенаведені факти неможливо повірити в те, що Галущенко, підписуючи призначення Сівцова, та й власне, отримуючи такого заступника, як Хейло, нічого не знав про їх зв’язки, антиукраїнську позицію та вміння віртуозно прокручувати схеми у вугільній галузі. І тут можна зробити лише два висновки: або Галущенко теж глибоко "в темі", або він просто маріонетка, яким крутять ті, хто зацікавлений в роботі Сівцова і Хейла на своїх посадах.