поїзд Інтерсіті
06.11.2023 10:03

Укрзалізницю вже кілька місяців не трясли скандали. Але схоже цей щасливий період добігає кінця, адже минулого тижня відбувся тендер на постачання харчування в поїздах Інтерсіті, яке тривалий час забезпечувала група компаній WOG.

У тендері приймали участь три компанії: ТОВ "Рамедас Україна" (постачальник шкільного харчування у західних областях України), відоме литовське ТОВ "Понтем УА" та ТОВ "Санеко Ритейл", засновником якої є Сергій Корецький, він же власник мережі популярних кавʼярень Idealist. Нагадаємо, що в минулому Корецький керував мережею WOG, потім створив кавовий бізнес, а в листопаді 2022 року несподівано очолив націоналізовані "Укрнафту" та "Укртатнафту". При цьому, в січні 2023 року, С. Корецький формально перестав бути бенефіціаром "Санеко Ритейла", хоча не викликає сумнівів, що Уляна Клим’юк, яка його замінила, є лише номіналом. В цьому не сумнівається і телеграм-канал "Говорящая рыбка с Гедройца", який публікує інсайди, пов'язані з УЗ.

В плани "ресторатора-нафтовика" явно не входила перемога інших компаній у тендері УЗ, тож ТОВ "Рамедас", яке запропонувало найбільшу ціну та мало стати переможцем конкурсу, "вибили" через формальні помилки в тендерній документації. Ймовірно, така ж доля чекає і на ТОВ "Понтем УА".

Нагадаємо, це вже друга спроба Idealist, з 2019 року, з’явитися в якості постачальника харчування у швидкісних потягах Інтерсіті.

От тільки не факт, що С.Корецькому вдасться отримати бажане і цього разу. Другий учасник конкурсу, що залишився — ТОВ "Понтем УА", підприємство зі 100% іноземною інвестицією, засновником якого є відома литовська компанія. Логічно, що за розвитком одного з першопроходців литовського бізнесу в Україні уважно стежать в Посольстві Литовської Республіки та Уряді.

Незважаючи на скандинавську швидкість в реагуванні на скандали, "понтемівці" системно та небезуспішно відстоюють свої права в судах та АМКУ. І керівництву Укразалізниці потрібно бути справжніми відчайдухами, щоб викинути з тендеру ще й їх. При цьому, як повідомили наші джерела, ТОВ "Рамедас", реальний переможець, також не збирається миритися з "ідеалістичним" тендером.

То ж яку каву питимемо в потягах "Інтерсіті": обрану prozorro, чи ту, що пройшла через "drip" УЗ, дізнаємося вже найближчим часом.