Державна зрада
16.11.2023 17:36

В Україні з лютого 2022 року, від початку повномасштабної російської агресії, запроваджено особливий режим воєнного часу. У цей час законодавчо заборонено публікувати будь-які дані про розташування, військову техніку, обладнання, кількісний склад, командирів військових частин. Аргумент простий і очевидний: ці відомості можуть і будуть використані ворогом проти наших захисників. Такі дії несуть загрозу національній безпеці України та трактуються як державна зрада. У Тернополі, прикриваючись волонтерською діяльністю, діє група осіб, яка відкрито «зливає» в інтернет заборонені дані про фронтові військові частини.

Заборона на розголошення відомостей про військові частини

В Україні діє наказ Головнокомандувача Збройних Сил України від 3 березня 2022 року № 73 серед іншого встановлює перелік відомостей, розголошення яких може призвести до обізнаності противника про дії Збройних Сил України та інших складових сил оборони, негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням під час дії правового режиму воєнного стану.

Зазначеним наказом, заборонено поширювати самостійно, копіювати, робити репост, інформації, що стосується, наприклад:

  • найменування військових частин (підрозділів) та інших військових об’єктів в районах виконання бойових (спеціальних) завдань, географічні координати місць їх розташування;
  • чисельність особового складу військових частин (підрозділів);
  • кількість озброєння та бойової техніки, матеріально-технічних засобів, їх стан та місця зберігання;
  • та інше.

Зазначені у наказі відомості є інформацією з обмеженим доступом, яка підпадає під дію Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, поширення яких строго заборонено законом.

Однак цю заборону продовжує ігнорувати тернопільська ініціативна група, яка відкрито оприлюднює дані про військові частини.

Конкретні приклади

  • Сторонні люди мають фото оригіналів запитів, де вказані військові частини, їхні потреби, імена, посади та звання командирів. Потреби військових частин публікують в загальному доступі у соціальних мережах.
    Скрін
  • Вони навмисно скеровують запити на міського голову Тернополя. Таким чином, невідомі хочуть взнати важливу інформацію. Хоча військові частини можуть напряму звернутися у міську раду і їхні запити будуть задоволені. Така схема співпраці міста та військових працює від дня повномасштабного вторгнення.
  • Потреби військових частин публікують у відкритому доступі. Кожен бажаючий має доступ до цих документів. Для прикладу створена відкрита група у російській мережі Телеграм. Ці особи збирають через телеграм-групу «ЗСУ в першу чергу.Тернопіль» дані про наших захисників: прізвища, імена, їхні мобільні номера телефонів (за якими можна визначити місце дислокації), назви військових частин, особисті дані командирів, їхні звання, їхні посади, нагальні потреби частин, місця дислокації і переміщення. І це все просять оформляти у вигляді листів від військових частин.
    Скрін

Організатори також отримують важливу інформацію у військових, формуючи звернення на ім’я міського голови. Для цього організували групу військовослужбовців, де є їх особисті дані, контактні номери телефонів. Для прикладу, на цьому запиті не замальовано звання командира.

Нагадаємо

Для моніторингу українських соцмереж у ФСБ росії працює цілий департамент. Ворог відразу дізнається, яку техніка, на яку суму отримала військова частина. В умовах сучасної війни, це дуже важлива інформація. Дуже часто ціна таких інформаційних вкидів – життя наших захисників.

Покарання

Навіть для юриста першокурсника зрозуміло, що такі дії нібито «активістів» трактується як державна зрада в умовах воєнного стану. Ще 04 березня 2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану".

Так відповідно до статті 111 Кримінального кодексу України державна зрада, вчинена в умовах військового стану карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.