Стас Домбровський
23.11.2023 16:18

Скандал довкола нещодавньої пожежі у будинку одеського блогера Стаса Домбровського, який після вторгнення росії в Україну одразу переїхав з Одеси в Швейцарію, розгортається з новою силою.

Так, після інциденту з нібито підпалом блогерського будинку захищати опального діяча дивним чином взялися російські пропагандистські ресурси (дивіться скріни нижче), які співчутливо роблять з цього скандального активіста жертву.

скріншоти news.ru

скріншот RT

скріншот Украина.ру

скріншот Московский Комсомолец

скріншот Аргументы и факты

скріншот Известия

скріншот Лента.ру

Для більшої переконливості та підкреслення образу жертви наш хитрий герой вирішив продовжити тему з вогнем.

Так, за інформацією деяких ЗМІ 19 листопада 2023 невідомі підпалили вхідні двері квартири, де можливо колись жив Домбровський або його родичі. «Кривавий» теракт був детально продуманий і спланований, тому у той момент вдома нікого не було і з людей ніхто не постраждав.

Очевидно, магічна тема вогню сильно тримає серце нашого героя, який в останні дні вирішив урізноманітнити методи самопіару. Так, до чергового інформаційного хайпу Станіслав підійшов досить креативно. Зокрема, він намагався розігнати сенсацію навколо анонсованого акту самоспалення, запланованого на 21 листопада в м. Берн (Швейцарія). Проте, замість публічного акту суїциду Стас здійснив дивний вояж до психотерапевта, так званого доктора Dr.Med. Alfons Loher, в ході якого він вперто доводив власну неадекватність.

Чого варте відбілювання самим Іллею Кивою, який глибоко стурбований та обурений українським свавіллям, змушений був стати на захист і відновлення громадянських прав Станіслава Домбровського від «репресивної державної машини».

Очевидно, окрім інформаційного приводу дивна та антиукраїнська діяльність блогера за кордоном потрапила в сферу інтересів кремлівської розвідки, яка фінансує провокації проти України.

Нагадаємо, що Домбровський в Одесі відомий як такий собі громадський активіст, автор творчих проєктів, а також пропагандист боротьби з наркоманією та ВІЛ (співорганізатор акції “Здай баригу — отримай кеш”).

Стас називає себе українським журналістом, (має посвідчення) блогером, поетом, письменником, актором, режисером та сценаристом. В журналістиці займається провокативними публікаціями, часто з переходом на особистості, викликаючи резонанс, використовуючи стиль «гонзо». І в цьому не має нічого дивного, Стас і сам веде себе як навіжений, божевільний придурок та по суті хайпить з цього, оскільки 11 річний різноманітний тюремний досвід безслідно не проходить.

Наприклад 2021 році в залі суду демонстративно імітував перерізання собі горлянки в якості протесту проти влади та Зеленського в якості Президента України.

Із кримінального життя залишив собі звичку ніде не ставити свій підпис, ні з чим не погоджуватись та все спростовувати.

Сімейне життя у Стаса склалось з неповнолітньою Сонею Калугіною, зараз подружжя виховує 2-ох дітей, молодшого сина Саву , та старшого Марка.

Неадекватними витівками, різними постами від філософських пустих роздумів до прогулянок голяка по кімнаті Стас все-таки демонструє не епатажний стиль викладення інформації, а невідворотні наслідки вживання наркотичних засобів.

Насправді ж образ Домбровського це результат спільної креативної роботи бізнесменів Євгена Гавриленка та Ігоря Мізраха, ручний інструмент для заробітку ними грошей. Результативні ідеї та прибуткові схеми - не його діяльність, він - лише «говоряча голова» і, судячи з публікацій ЗМІ, досі тримає зв'язки з кримінальним світом та “ворами у законі” та навіть підозрюється у співпраці з проросійським держзрадником Анатолієм Шарієм, який теж переховується від українського правосуддя за кордоном.

Чим іще оскандалився Домбровський?

Примітно, журналісти-розслідувачі проаналізувавши публікації про акцію Домбровського “Зупини баригу…”, констатували, що новини в деяких вітчизняних медіа про дану ініціативу, скоріше за все, були проплаченими, замовними.

Більше того, журналісти помітили російський слід.

“Коли мова йде про маніпуляції – найчастіше усі дороги ведуть до росії. І ініціатива «Спіймай баригу – отримай кеш» – не виняток. Про проведення акцій “Здай баригу – врятуй життя” на росії ми знайшли інформацію, датовану ще 2011 роком. У 2018-му там стартувала вже всеросійська акція, ініційована російським МВС, яка, схоже, стала щорічною. У чому суть акції? Росіянам пропонували протидіяти незаконному обігу наркотиків та дзвонити за певними телефонами з інформацією про наркоторговців та нарколабораторій. Звучить знайомо? Єдина відмінність – там не пропонували гроші від “Мексиканця” (партнера Домбровського по ініціативі Єгора Левченка, який нібито проживав у Мексиці та обіцяв гроші за здачу бариг, - Ред.)”, – писало видання behindthenews.ua.

При цьому, інші блогери поставили під сумнів щирість Стаса у його боротьбі проти наркоторгівлі та назвали цей медійний проект звичайним “переділом ринку та боротьбою за наркотрафік”.

За даними вітчизняних ЗМІ, для Стаса Домбровського кримінал — річ досить звичайна. Попри його запевнення, що судимості та порушення закону — у минулому (як і його наркозалежність), у публічній площині з'явилось чимало інформації про кримінальні епізоди у житті блогера. Наприклад, в Одесі він якийсь час відстоював інтереси відомого забудовника, а потім влаштував розбірки зі своїми соратниками через гроші. І різко змінив позицію щодо девелопера.

Неодноразово ЗМІ писали про співпрацю Домбровського і держзрадника Анатолія Шарія. А у 2019 році Домбровський навіть привселюдно називав Шарія “патріотом України”.

Минулого року Домбровський зірвав благодійний концерт на підтримку ЗСУ, заявивши, що у клубі, де проходив захід, продають наркотики. Втім, поліція після перевірки заборонених речовин не виявила. А сам Домбровський перевів стрілки на модераторів свого каналу, що це, мовляв, вони опублікували неперевірену інформацію.

Ще раніше цей скандальний блогер (який до того ж є ВІЛ позитивним) в Одесі покусав на акції протесту активіста Владислава Балінського та фігурував як підозрюваний у справі про побиття учасника ООС, а також визнавав, що неодноразово бив свою дружину, навіть у період вагітності.

Нещодавно Домбровський оскандалився тим, що в етері проєкту Skrypin.ua став на захист пам'ятнику Єкатерині в Одесі та проукраїнських активістів й експертів назвав “тваринами” та п*дарасами”.

Ось, як відреагували на ці випади блогера користувачі соцмереж:

скріни соцмереж

скріни соцмереж

скріни соцмереж

А за словами правозахисника Андрія Кузьменка, Домбровський дурить уряд Швейцарії та вимагає гроші у дружини бізнесмена, щодо чого готуються позови в українські та міжнародні суди. Зокрема Кузьменко повідомив, що в нього є докази того, що Домбровський неправомірно отримує грошову допомогу від уряду Швейцарії, приховує статки та регулярні грошові надходження. За словами Кузьменко, Домбровський щомісячно отримує тисячі доларів, ховає ці надходження, щоб не платити податки в Україні та отримувати виплати, пільги та захист під виглядом біженця в Європі.

Водночас Домбровський привселюдно (у кращих традиціях кремлівських ІПСО і “шатунів”) жорстко критикує українські правоохоронні органи, державну політику та топ чиновників. Раніше вітчизняні медіа відзначали, що формально безробітний Домбровський “виконує різні піар-акції на замовлення одіозних бізнесменів і політиків Одеси”.

Це також офіційно підтверджував найближчий соратник Домбровського Євген Гавриленко. “За концепцією, наш канал (“Одесит Домбровський”. - Ред.) був про одеситів, про мешканців міста і про тих, хто грабує місто, про корупціонерів. Але потім почалася участь в міжособистісних війнах, в яких люди готові платити гроші за медійну підтримку. Канал розвивався, суми зростали”, – розповідав Гавриленко.

За його словами, у такий спосіб канал приносив дохід протягом кількох років. Але після початку повномасштабного вторгнення рф та втечі Домбровського за кордон замовники втратили до нього інтерес. Пересидіти важкі для України часи Домбровський вирішив в Швейцарії.

“Швейцарських виплат в 1200 євро йому катастрофічно не вистачало на всю родину. Тому він вигадав нову схему для заробітків. Очорнити людини, дочекатися реакції, отримати гроші – видалити ролик”, – Гавриленко має безліч роликів, яких вже немає на каналі, бо вони були видалені після отримання грошей.

Цілком ймовірно, що нові замовлення Домбровському почали надходити від кремля, який як ніхто інших зацікавлений в дестабілізації українського інформпростору та дискредитації держави.

Замах на адвоката Циганкова

На початку листопада ім'я Домбровського сплило у зв'язку з резонансним обстрілом автівки відомого адвоката Андрія Циганкова у центрі Києва.

Примітно, що інформацію про розстріл машини громадськість отримала зі стриму “треш-блогера” Стаса Домбровського з Михайлом Майманом, спливли деякі причини і мотиви ворожнечі між ними. Циганков повідомив, що знайомий із Михайлом Майманом і був здивований, що саме він повідомив інформацію, що сам Циганков обстріляв свою власну машину з пістолета із травматичними патронами.

Майман, за словами Циганкова, той, хто неодноразово погрожував йому та сім'ї, через те, що Андрій Циганков нібито вкрав у нього батальйон “Архангели Михайла”.

Стало також відомо, що на одному зі своїх стримів Домбровський звинуватив адвоката Циганкова в тому, що він нібито створив організацію найманих убивць із солдатів ЗСУ. Коментуючи цей закид Андрій Циганков заявив, що вважає Домбровського і подібних до нього треш-блогерів тими, хто шукає заробіток на тому, що коректніше назвати вимаганням.

За словами правозахисника, його знайомство з Домбровським відбулося через конфлікт із Михайлом Майманом. Майман, фактично, використовуючи медіамайданчик та розташування блогера Домбровського, спробував облити брудом двох відомих солдатів ЗСУ. Циганков був змушений заступитись за них, оскільки цей скандал створював певні репутаційні проблеми Україні.

Власне до персони Домбровського адвокат Циганков ставиться категорично негативно, оскільки вважає, що вони "гірші за ворогів, тому що вони вже бачать війну як свій власний бізнес".

Бізнес, який нібито дозволяє блогеру зі Швейцарії розповідати, що він є взірцем українського розвідника і працював на розвідслужби України. При цьому сам Стас Домбровський не забуває стверджувати, що “країною керують злодії у законі”.

Циганков зазначив: складається впевнене враження, що його основне завдання – знищувати повагу до української влади в цілому та дискредитувати Збройні сили України зокрема.

Кому це вигідно як не російській розвідці та кремлю? Відповідь більш, ніж очевидна. Цілком ймовірно, що Домбровський теж, як і Шарій, який яро “боровся” проти наркомафії, ігорного бізнесу та “правоохоронців-корупціонерів”, теж став інструментом у гібридних атаках рф проти України.