Андрій Ткачук
11.12.2023 18:45

Корупція в Україні зростає. Про це свідчать журналістські розслідування, це відзначають антикорупційні організації, це на собі відчувають громадяни. За даними свіжого соцопитування Info Sapiens на замовлення Transparency International Ukraine, корупція — друга після війни проблема, що найбільше турбує українців. Якщо в березні 2023 року так вважали 77% респондентів, то в листопаді — вже 88%.

Крадуть, як востаннє. Особливо там, де немає контролю і розголосу. Подалі від столиці і великих медіа, що пильнують ситуацію. За даними НАЗК, абсолютним рекордсменом за кількістю корупційних злочинів у розрізі областей є Львівщина. Замикає топ-5 Вінниччина, одразу за нею — Рівненщина. Якби існував корупційний рейтинг міст Рівненської області, Костополь боровся за вищі позиції.

17 лютого 2023 року міський голова Костополя Євгеній Денисюк, який був на посаді 25 років, написав заяву про звільнення через незадовільний стан здоров’я. До того мер півроку був на лікарняному. Депутат Костопільської міськради Олексій Кособуцький розповідав, що нові господарі в міста з’явились ще до того, як здоров’я Денисюка похитнулось. За його словами, головним є Андрій Ткачук — заступник міського голови, якого Кособуцький називає учнем, послідовником та продовженням Денисюка.

Напідпитку і в порушення комендантської години

Відповідно до біографії, що опублікована самим Андрієм Ткачуком, він працював лише у Костопільській міській раді. У 2007 році працевлаштувався головним спеціалістом міськвиконкому, у 2010 і 2015 роках обирався депутатом. Працював секретарем міськради і заступником мера. У 2022 році його місячний оклад не перевищував 12 тисяч гривень. Середня зарплата з урахуванням надбавок — до 24 тисяч гривень. При цьому Андрій Ткачук володіє автомобілем Toyota RAV4, що коштує 45 тисяч доларів.

19 липня 2022 року Toyota RAV4, в якій їхав Андрій Ткачук із пасажиркою, зупинили патрульні поліцейські за порушення комендантської години. За словами речниці патрульної поліції Рівненщини Оксани Юрченко, «водій мав ознаки алкогольного сп'яніння, але від освідування відмовився».

Андрій Ткачук

Андрій Ткачук і його Toyota RAV4

Журналісти видання «Четверта влада» детально описували судовий процес над чиновником. Якщо коротко, свою вину він заперечував, на жодне засідання суду не з’явився, через адвоката передав: відмовився від огляду на місці, бо не довіряв поліцейським. Натомість привіз довідку Рівненського обласного центру психічного здоров’я з висновком «ознак сп’яніння не виявлено». От тільки між затриманням та обстеженням минуло щонайменше 4 години.

Але судді Костопільського районного суду Петру Олійнику цих аргументів вистачило. Справу закрили через «відсутність в діях підозрюваного зазначеного адмінправопорушення». Конфісковану машину повернули власнику. 17 тисяч гривень штрафу платити не довелось.

Діряві бронежилети

Андрій Ткачук був добре відомий місцевим мешканцям задовго до порушення комендантської години. Як пише Костопільщина 21 століття, у міськраді він багато років курував земельні питання. У нинішньому складі ради він опікується фінансами, кадровою політикою, медичними установами, соцзахистом, роботою ЦНАПу. По лінії соціального захисту заступник мера дотичний до допомоги і підтримки внутрішньо переміщеним особам, ветеранам, членам їхніх родин. Але й тут не обійшлося без скандалу.

Як писали місцеві ЗМІ, Андрій Ткачук, аби зняти з себе будь-яку відповідальність, пропонував бійцям тероборони взяти бронежилети в користування під розписку, а після закінчення війни — повернути їх міськраді. Військові цю абсурдну пропозицію відхилили. Весною 2022 року амуніцію захисникам все ж передали, однак на неї не виявилось сертифікату відповідності. І не дивно — дві пластини броніків пробила звичайна куля.

Але і це не все. У 2022 році усі громади зробили внески на програму Рівненської облради щодо підтримки армії. Усі, крім Костопільської. «Андрій Ткачук запевняв, що, мовляв, самі, без програми, дамо гроші місцевій теробороні. І півтора мільйони гривень, які мали виділити з місцевого бюджету на обласну програму, пішли Костопільському БЖКП, яке очолює Павло Макаров, швагро Ткачука», — писала Костопільщина 21 століття.

Землю і підряди — родичам

Видання стверджує, що це комунальне підприємство отримувало чимало замовлень на роботи і у місті, і в селах, але не змогло виконати й половини. За даними YouControl, Павло Макаров очолив Костопільське БЖКП (КП «Управляюча компанія «Костопільське багатогалузеве житлово-комунальне підприємство» Костопільської міської ради) 1 лютого 2022 року. За підсумками того року КП отримало рекордну для себе кількість підрядів — на 1,9 млн грн, що майже втричі більше, ніж у 2021 році. Загалом на рахунку компанії 683 тендери і згадки у 286 судових рішеннях.

Павло Макаров не єдиний, кому Андрій Ткачук допоміг, використовуючи своє посадове становище. Влітку 2020 року Костопільська міська рада, як кажуть, не без сприяння Андрія Ткачука виділила 10 соток землі біля цвинтаря підприємцю Миколі Білоусу. Білоус приходиться Ткачуку хрещеним батьком. Цільове призначення ділянки — для ведення особистого селянського господарства.

Однак детальний план території, який Білоус пізніше подав у міську раду, передбачав зміну цільового призначення на комерційну діяльність. Зокрема, автомийку. Побудувати її Білоус збирався на березі річки Замчисько, де немає каналізації. Тобто стоки з автомийки збирались скидати просто у річку. Повномасштабна війна завадила втілити ці плани, але й не змусила від них відмовитись.

Тож Андрію Ткачуку можна лише позаздрити. Маючи великий вплив у невеличкому містечку, де усі всіх знають і можна домовитись про будь-що, можна й справді організувати безбідне життя не лишень собі, але й родичам і друзям. Можна порушувати комендантську годину і сідати за кермо після пари келихів, і не слпатити за це навіть штрафу. Можна витиснути максимум зі своїх посадових повноважень, які повномасштабною війною пролонговані на невизначений термін. Оце так пощастило.