Мар’яна Безугла
15.01.2024 10:26

Ні для кого не є секретом, що зрадник України Медведчук діяв не самостійно, що у нього було багато поплічників як у різних державних органах, так і у Верховній Раді. І мова йде не тільки про депутатів ОПЗЖ, які й досі чомусь зберегли свої мандати та повноваження, а і про прихованих агентів, мета яких розкритись у найбільш відповідний час, допоки перебуваючи в тіні. Розповімо вам про парочку таких «сплячих» агентів, Юрія Здебського та Олександра Федієнко, що увійшли до «слуг» і чекають на свій час та займаються розкраданням військових бюджетів, та при чому тут скандальні заяви Безуглої на адресу генштабу.

Враховуючи, як швидко та хаотично формувалась партія «Слуга народу», потрапити туди агентам впливових проросійських сил було не складно. Результати поганої селекції та компромісної політики ми з вами побачили одразу після скликання Ради у 2019 році, коли «слуги» потрапляли в скандали ледь не кожного дня. Проте просто недалекоглядні нардепи, які їздять п’яними, брешуть в деклараціях та обговорюють інтимні подробиці під час прес-конференцій не несуть такої великої загрози, як справжні агенти впливу кремля, більшість з яких не встигла розкрити себе 24 лютого 2022 року.

Головною рисою таких агентів є їх небажання виходити з тіні, мінімально «світитись», але при цьому виконувати вказівки кураторів, за якими їх і можна виявити. Розглянемо, хто такий Юрій Здебський та чим він запам’ятався за роботу у ВР, тільки найбільш примітні моменти:

  • Голосував за відкриття ринку землі в Україні для іноземних інвесторів, попри передвиборчі обіцянки.
  • Був одним з 70 депутатів, що не підтримали законопроєкт про заборону ОПЗЖ та інших проросійських партій.
  • Був ініціатором законопроєкту про підвищення пенсійного віку з 2023.
  • Був одним з тих, хто провалив голосування за відкриття декларацій.

Чим ще запам’ятався Юрій Здебскький

Юрій Здебскький

Окрім законотворчої, Юрій Здебскький відмітився і іншими видами діяльності, зокрема як люблячий батько та сім’янин. Адже тільки така людина могла застосувати свій вплив, щоб допомогти компанії сина Константина Юрійовича Здебського «Лігал Фінанс Енд Ай Ті» отримати фіктивних тендерів на більш ніж 4 мільйони гривень. Щоправда, не все пішло за планом і компанія потрапила під розслідування у шахрайстві.

А ще помічника Юрія Здебського затримали та будуть судити за державну зраду. Ігор Гармашов не тільки був помічником, а й виступав у комітеті з питань нацбезпеки та отримував від Здебського чутливу інформацію, що відноситься до державної таємниці, та передавав її до москви.

А ще Юрій Здебскький разом з Мар’яною Безуглою з 2019 року входять до складу Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. І з 2023 року до підкомітету з демократичного цивільного нагляду і контролю, який Мар’яна і очолила.

Ще одним цікавим екземпляром є нардеп Олександр Федієнко, автор скандального законопроєкту №7351 про сталінські методи розстрілу військових за невиконання наказу без слідства та розгляду, співавторкою якого виступила і Мар’яна Безугла. Як і Здебський, Федієнко відмітився у кількох скандальних голосуваннях ВР, зокрема:

  • Голосував за відкриття ринку землі в Україні.
  • Не підтримав невигідний для олігархів закон про зменшення промислових викидів.
  • Як і Здебський, голосував проти відкриття декларацій нардепів.
  • Також не підтримав заборону ОПЗЖ та іншої російської нечисті.

Чим ще примітний Олександр Федієнко

Олександр Федієнко

У своїй фінансовій діяльності Федієнко тісно пов’язаний з бізнесом у рф. Так, він володів виробником молочної продукції «Галактон» (100% акцій компанії належали Олександру Федієнко), 95% якої наразі належать «Данон Росія», що була націоналізована владою путіна в минулому році.

Зареєстрував ТОВ Рапіра та виробляв модель Rapira R2-AP1-F2 для НПО «Рапіра», оборонного підприємства рф.

У 2010 році намагався заробити гроші на розгортанні 5G мереж – зареєстрував торгівельну марку «5G», ймовірно щоб перешкоджати операторам надавати таку послугу зв’язку та отримати відступні.

Коли у листопаді 2023 голову Держспецзв’язку Юрія Щиголя запідозрили у розкраданні 62 мільйони гривень, Федієнко разом з нардепом Михайлом Крячком просили дозволу взяти Юрія на поруки. Така турбота про очільника Держспецзв’язку викликана тим, що сам Федієнко просуває законопроєкт 8087, який розширює повноваження державної служби настільки, що ставить її вище ЗСУ та Міноборони. Чи варто казати, що ситуація, коли служба Держспецзв’язку з необмеженими повноваженнями та з корупціонером у головному кріслі могла б стати небезпечною для нас?

Проте головною діяльністю тріо Безугла-Федієнко-Здебський є банальне розкрадання військового бюджету на тендерах. Саме ці троє є лобістами компанії ТОВ «СЕЕ», яка за минулі роки отримала тендерів на 4 мільярди гривень. З боку генштабу їм допомагали генерал-майор Володимир Коваль, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України, та Віктор Назаров, який до 2019 року був першим заступником начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України. Саме Коваль відповідальний за вдалі тендери ТОВ «СЕЕ», які з боку ВР просували Федієнко та Здебський.

Віктор Назаров у свій час допоміг їм з просуванням системи «Дзвін-АС», що мала стати автоматизованою системою центру оперативного керівництва Збройними силами України, проте за 4 роки розробки і понад 600 мільйонів гривень витрат, так і не запрацювала, про що робили розслідування Бігус.Інфо. Оборутка нардепів йшла через компанію «Еверест Лімітед», яка і отримувала бюджетні кошти.

Завдяки скандалам та оприлюдненню інформації, Федієнку, Здебському і Безуглій заборонили приймати участь у будь-яких наступних тендерах, а їх компанії відсторонили. І саме тому, через два дні після такого рішення, Мар’яна Безугла наважилась на публічну критику генштабу та Залужного. Вірогідно, в цій схемі розкрадань саме Мар’яна займала найменш впливову позицію і її використали публічно у спробі натиснути на генштаб та повернутись на грошові потоки. Проте план не спрацював, а саму Мар’яну навіть звільнили з комітету з нацбезпеки.

Сам же Юрій Здебський залишається у складі комітету з національної безпеки, та разом з Федієнко продовжать пошук шляхів участі у тендерах.