Євгеній Лихожон
22.02.2024 14:08

Він – успішний, багатий, публічний діяч на терені України. Його охоронна імперія добре розвинена та надає послуги великій кількості людей та бізнесу. Він має впливових друзів серед політиків та чиновників. Він веде розкішне життя, а його діти живуть закордоном. Але за блискучою фасадою ховається брудне минуле, тіньові схеми та зрада національних інтересів.

У світі, де багатство та влада йдуть рука об руку, існує особлива каста людей – олігархи. Їхнє життя оповите таємницею, а їхні статки вражають уяву. Сьогодні ми розкриємо секрети одного з таких олігархів. Ми дослідимо його шлях від «регіонала» до олігарха обласного значення, проаналізуємо його «чесний» бізнес, «тіньові схеми» та «підтримку» влади.

У часи, коли Україна бореться за свою незалежність, важливо знати, кому ми можемо довіряти. Один з тих, хто прагне здобути нашу довіру - Євгеній Лихожон, колишній член партії регіонів, депутат Полтавської обласної ради від ПР (обраний у 2010 році), помічник зрадника України, народного депутата від ПР Сівковича В.Л.(2012-2014 рр.) – наразі очолює групу компаній «Явір», яка володіє широким спектром активів, включаючи охоронні послуги, нерухомість, транспорт та інші. Має венчурний фонд АТ "ЗНВКІФ "ЛЕНД КЕПІТАЛ", інвестиційний фонд АТ"КЗКІФ"КРЕДЕНС КАПІТАЛ", громадське формування «Явір» та ще багато іншого.

"Явір": тіньова сторона охоронної компанії

На початку кар'єри Лихожона його охоронці мали широкі повноваження та пріоритети серед приватних охоронних компаній. Це дозволило їм брати участь у побитті громадян під час Революції Гідності та розгоні Майдану. Існує ймовірність, що й сам Вадим Тітушко був охоронцем з "Явору"?

"Явір" відбирав співробітників за принципом приналежності до люмпенізованих кримінальних елементів, гопників та молодиків. Цих людей "легітимна" влада використовувала у своїх цілях.

Компанія Явір-2000 мала ще функціонал, за рахунок своїх співробітників, приймати участь на пропагандистських акціях ПР. Не дешево, але ефективно.

Маючи серце свого охоронного бізнесу у місті Полтава, Євгеній Лихожон продовжує багатіти. Але, маючи чесно працювати, він продовжує методи, які вкоренилися у нього в підсвідомості, як більш ефективні та швидкі на шляху до завоювання світом. Почав з Полтави. Далі приведемо приклади його бізнес-проектів. А оцінити їх креативність і безстрашність залишимо за читачами.

Своїх не кидаємо, кидаємо чужих

У 2010 році компанія Явір-2000 отримала 80,40 млн грн. на охорону підприємств ДТЕК Ріната Ахметова – «Крименерего», «Київенерго» та «Донецькобленерго». Це так звані «підйомні», щоб було за що жити. І жити не погано. Від інших замовників «Явір-2000» отримало охоронні підряди на 5,44 млн грн. – а це, мабуть, бонуси за якісь інші проекти.

Розвиваючи партнерські відносини з ПАТ «Київенерго», 31 грудня 2013 року за результатами тендеру Явір-2000 уклав угоду на послуги з фізичної охорони приміщень, будівель, споруд та майна об’єктів підприємства за 27,90 млн грн. Строк договору до лютого 2016 року.

Якщо почитати відгуки від співробітників-охоронців Явору, яких набирали швидко і багато, бо були замовлення, то стає зрозумілим, що, наприклад, керівники в обласних центрах колишні менти невдахи, які ображали своїх підлеглих не тільки своїм відношенням, як до лайна, а також за рахунок відрахувань собі «данини» із зарплатних коштів груп швидкого реагування. А, коли людям недоплачують, вони що? Вони починають красти, щоб продати і отримати кошти. Так не витримав і Лихожонівський охоронець одного з підприємств, а саме «Явору-2005», який викрав 254,5 кг металобрухту з агрофірми, а Шишацький райсуд Полтавської області виніс вирок. Його туди відрядили стерегти підприємство.

Якщо вже заговорили про порушення закону, то і сам Евгеній Анатолійович не гребує порушувати правила дорожнього руху, а також є факти низки систематичних порушень порядку ведення податкового обігу та сплати податків.

Всевидяче око, або довгий шлях звичайних вебок

Журналісти «Схем» (Радіо Свобода) провели розслідування і встановили, що тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR/DSSL (Trassir — m30.ru.cloudtrassir.com. це доменне ім’я відповідає російській IP-адресі з геолокацією у Москві) ) встановлені по всій Україні й роками могли передавати інформацію з них на сервери, розташовані в Росії. Початок використання таких камер зафіксований аж у 2004 році. У цій схемі відзначилась Полтавська міська рада, яка закупила за бюджетний кошт російське програмне забезпечення TRASSIR. А камери до цього програмного забезпечення було придбано у компанії «Явір-2000» (понад 20 млн грн з монтажем коштів з міського бюджету). Більше ніж 300 китайських камер Hikvision – в межах програми «Безпечне місто» Лихожон продав місту, під російський софт. Немає спростувань, що на сьогоднішній день, що ці камери досі працюють у Полтаві. У мерії кажуть, що "інформація закрита і не може потрапляти до серверів в РФ". У Полтавській міськраді також повідомили, що досі шукають гроші на оновлення системи відеоспостереження "Безпечне місто" вже без російського ПЗ.

Потягнуло до землі

Будучі активною людиною, що любить під час дозвілля риболовлю та мисливство, Лихожон Євгеній стає активним членом у раді ГО «Полтавське районне мисливсько-рибальське товариство «ВЕПР». Скориставшись повноваженнями, він приймє участь у захваті частини мисливських угідь. Нічого нового, все як у «легітимного», має бути і свій шматочок для того, щоб пострибати по пенькам.

Володар маєтків

За останні кілька років з групи компаній «Явір» виокремилися частина охоронного та весь готельно-ресторанний бізнес під окремим брендом «Еверест». Тобто юридично «Явір» розірвав свій зв’язок з «Еверест», однак фактично вони залишаються спорідненими, бо лишили багато умовних зв’язків — навіть технічних. Наприклад, у готелів «Евересту» один сервер електронної пошти з «Явором». Дрібничка, але все зрозуміло. Технічне розділення, але для чого?

І ось, 9 грудня 2020 року сталося загоряння будівлі колишнього кінотеатру ім. Котляревського (будинку Дворянського зібрання) у місті Полтава. Охоронна фірма «Явір-2000» не спрацювала належним чином, а об’єкт був під їх охороною і будинок вигорів вщент. Згодом у тендері на охорону рештків будови виграє компанія «Еверест», хоча їх ціна була далеко не найнижчою, але комісія порахувала, що інші вартості ринково занижені.

Хто знає, можливо в історичному центрі міста Полтава, незабаром буде відкрито нову установу громадського харчування, дозвілля або так необхідний нині Торгівельно-розважальний центр «Еверест».

За часів повномасштабного вторгнення Евгеній Анатолійович теж не був осторонь скористатися можливостями свого впливу в суспільстві і працював плідно на два фронти: разом з народним депутатом від партії регіонів Грицаком допомагав рашистам під час окупації Сумської області у лютому-березні 2022 року. Гроші за допомогу, скоріше за все, отримував на свої рахунки в росіїї, так як має там статус платнику податку.

На підставі підроблених або не правдивих документів власник охоронного бізнесу Лихожон Євгеній перетинав кордон України під час війни, з невстановленою метою. По підтвердженій інсайдерській інформації покататися на автодромі Хунгароринг по трасі Формули 1 у липні 2023 року. Тобто людина те тільки має різноманітне дозвілля, а і слідкує за великим спортом.

Воювати Лихожон як офіцер запасу не бажає, адже має купу куплених довідок, бо друзі ще є всюди.

Отже, перед нами людина, що володіє неабиякою цікавістю, значними статками та масштабними бізнес-амбіціями. Проте їй притаманна жадібність. Поки вся країна працює на перемогу, Лихожон Євгеній працює на свої статки.