Нардеп Михайло Новіков має тісні зв'язки з керівником і суддями Північного апеляційного господарського суду
04.03.2024 14:37

Юридична компанія народного депутата від провладної сили Михайла Новікова «Новіков і Партнери» продовжує прилюдно чинити нахабне рейдерське захоплення аграрного господарства, що працює на Черкащині.

За спиною нардепа – тісні дружні зв’язки у Північному апеляційному господарському суді Києва, де він раніше обіймав посаду заступника голови суду. А також – цілий штат юристів «рейдерського бюро «Новіков та Партнери» і високе політичне становище.

На жаль, дана «формула успіху» навіть в умовах війни продовжує працювати на рейдерів і їм вдається отримувати у дружньому до них Північному господарському апеляційному суді скандальні рішення на свою користь.

Одне з таких найсвіжіших рішень – поновлення злочинної справи «про банкрутство» аграрного підприємства. Минулого року ми вже писали про цю справу: у жовтні 2023-го адвокат юридичного бюро «Новіков та партнери» Микола Рибарук подав до Господарського суду Черкаської області заяву про відкриття провадження про банкрутство аграрного підприємства «Агротрейд-Груп». Підставою для банкрутства юристи Михайла Новікова вважають недоведений борг господарства перед однією приватною особою.

Навіть без судових засідань зрозуміло, що заява абсурдна, адже банкрутство – це крайній спосіб стягнення боргів з підприємства, коли всі інші засоби були задіяні і, зокрема, доведено, що підприємство неплатоспроможне.

Тобто найперше, що мали зробити юристи – це подати заяву до суду про стягнення боргу, якщо такий є. Однак справжнє завдання адвокатів нардепа – не борг отримати, а затягнути господарство в судові слухання, паралізувати його роботу, оголосити банкрутом і в результаті прибрати до рук його активи.

На початку цього року Господарський суд Черкаської області ретельно розглянув справу № 925/1341/23 і виніс Ухвалу, в якій чітко пояснив, що немає жодних підстав для того, щоб оголошувати аграрне господарство «Агротрейд-Груп» банкрутом. Суд навів одразу кілька самостійних підстав для відмови визнати господарство банкрутом.

Одна з таких підстав – аграрне господарство надало суду підтвердження своєї платоспроможності: банківські виписки, договір зберігання на сотні тон урожаю соняшника, інформацію про зареєстроване нерухоме майно тощо. Крім цього, господарство справно платить податки і немає заборгованості по заробітній платі працівникам.

Нагадаємо, що банкрутство – це визнана судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури. Це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі. А також виконати зобов'язання щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше, як через відновлення платоспроможності. Тобто зрозуміло, що немає жодних законних підстав для того, щоб визнати аграрне господарство «Агротрейд-Груп» банкрутом.

В ході розгляду справи суд виявив ще кілька фактів, які дотично підтверджують, що адвокати народного депутата лише користуються умовним боргом фізичної особи, щоб захопити господарство.

По-перше, фізична особа, чиї інтереси представляють адвокати народного депутата, не має права взагалі бути заявником у цій справі. Натомість заявником повинне бути фермерське господарство, власником якої є дана фізична особа.

По-друге, юристи Новікова не надали суду жодних документів, які б чітко підтверджували розміри боргу.

По-третє, адвокати, вимагаючи сплати неіснуючого боргу, надали реквізити, куди потрібно сплатити борг. Однак у банку повідомили, що даний рахунок закрито. Банківські реквізити кредитора недійсні.

То чи хочуть юристи насправді отримати борг, якщо навіть платіжні реквізити недійсні? Маємо перед очима цинічне маніпулювання законами, правовими нормами і судами, щоб «в межах закону» оформити рейдерське захоплення аграрного господарства.

Тому очікувано, що Ухвала Господарського суду Черкаської області не зупинила рейдерів з посвідченнями юристів і вони звернулися з апеляційною скаргою до Північного апеляційного господарського суду з проханням скасувати Ухвалу, яка їх не влаштовує і відкрити апеляційне провадження щодо банкрутства аграрного господарства. І хоча юристи Новікова пропустили терміни оскарження Ухвали, «дружній апеляційний суд» поновив їм ці терміни, прийняв апеляційну скаргу і відкрив цілком абсурдне провадження щодо банкрутства аграрного господарства.

Нагадаємо, що народний депутат Михайло Новіков займав крісло заступника голови суду в Північному апеляційному господарському суді. Його помічником на той час був теперішній директор юридичного бюро «Новіков і Партнери» Дмитро Чабан. А юрист з «Новіков і Партнери», який наразі веде справу про банкрутство проти аграрного підприємства, – це Микола Рибарук, він працював секретарем судового засідання у цьому ж суді.

І попри всі ці шви червоними нитками в Північному апеляційному суді продовжують наполягати, що їхній суд неупереджений. Запевняють в об’єктивності, однак системно приймають рішення на користь адвокатів народного депутата, а по факту – на користь своїх колишніх колег.

Засідання щодо розгляду апеляційної скарги призначено на 18 березня поточного року. Ми плануємо пильнувати за ходом цієї справи і сподіваємося, що ні зв’язки в судах, ні рукостискання в кулуарах Верховної Ради не схилять ваги Феміди на бік рейдерів в костюмах адвокатів.

12345

6