Енергобезпека Миколаївщини
22.03.2024 13:50

Зима минула, наближається до фіналу опалювальний період. Як в умовах обстрілів та негоди забезпечувалося електро та теплопостачання мешканцям Миколаївщини і що треба зробити для підготовки до наступної зими розбирались у матеріалі.

Зимовий сезон 23\24 – з викликами впорались

«Зима ще не закінчилась. Вона була досить теплою і це нам допомогло. Але я гадаю, що в березні ще будуть морози. Ми пройшли сезон без відключень повністю. Тобто сезон опалювальний в нас пройшов спокійно і за планом», - так голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі телемарафону підбив попередні підсумки щодо проходження опалювального сезону.

Дійсно, на відміну від позаминулої зими, блекаутів цього року на Миколаївщині не траплялося. Перш за все, це заслуга ППО та ЗСУ. Але не меншою мірою і енергетиків регіону. З одного боку, ними було проведений великий обсяг робіт з убезпечення електропідстанцій. З іншого – навіть при пошкодженні мереж внаслідок обстрілів, енергетики оперативно відновлювали живлення. За даними очільника «Миколаївобленерго» Вадима Данилківа, тільки минулого року працівники підприємства замінили на нові після руйнувань внаслідок російської агресії 2489 кілометрів повітряних ліній електропередач та 1136 електропор, відремонтували 168 та замінили 63 силових трансформатори.

«Напередодні опалювального сезону прогнозувалось, що ця зима буде найтяжчої за часи незалежності України. Окупанти робили все, щоб підтвердити ці побоювання. Вони часто били по критичній інфраструктурі, що призводило до тимчасових відключень. Але, на щастя, до глобальних катастроф це не призвело. За це дякуємо нашим Силам оборони, особливо ПС ЗСУ, а також міжнародним партнерам, що допомогають підсилювати захист нашого неба. Велика заслуга в цьому і миколаївських тепловиків та енергетиків, які показали свою професійність та оперативно відновлювали роботу систем», - охаратеризував ситуацію народний депутат України Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін.

Ігор Копитін

І дана оцінка небезпідставна. Так, для енергетиків справжнім викликом стала негода, що вирувала з 4 по 8 січня. Вранці 4 січня через черговий ворожий обстріл електромережі зазнали суттєвих пошкоджень майже 17,5 тис. домоволодінь у Миколаївському, Очаківському, та частині Березанського району Миколаївщини залишилися без світла. На протязі цього ж дня ремонтними бригадами «Миколаївобленерго» було заживлено всі об'єкти критичної інфраструктури, а також вдалося оперативно відновити електропостачання близько 10 тис. споживачів. Вже за 2 дні було заживлено і Очаків та Куцуруб, де пошкодження були більш значними.

Але в наступні 2 доби, 7-8 січня, споживачів та енергетиків регіону опинилися перед новим випробуванням - після крижаного дощу, з намерзанням льоду та зі шквальним вітром десятки кілометрів проводів зледеніли. «Мінусова температура на додачу перетворила все навколо у льодові скульптури – на проводах намерзло подекуди більше 5 см льоду! Це, в свою чергу, критично збільшило вагу повітряних ліній – 2 см ожеледі призводить до збільшення ваги проводу в 3,7 рази, 4с мм – в 9 разів, а 6 см – в 17! Проводи «пускаються в танок», амплітуда якого в буквальному сенсі відриває лінії від землі! Як наслідок, опори ЛЕП десятками підряд ламаються або валяться на землю, зрозуміло, що прихопивши із собою проводи та інше супутнє енергетичне обладнання. Всього з ладу було виведено понад 300 опор. В результаті 69 тис споживачів з 237 населених пунктів Миколаївщини залишися без електроенергії. Наслідки стихії – найбільші за останнє десятиріччя», - так емоційно коментував наслідки негоди в.о. директора АТ «Миколаївобленерго» Вадим Данилків. Втім, з 4 по 15 січня фахівці АТ «Миколаївобленерго» відновили живлення всіх 76,5 тис. споживачів, що були знеструмлені в більш ніж 250 населених пунктах регіону.

З викликами зіткнулися і тепловіки. Як відомо, опалювальний сезон в місті розпочався 14 листопада. І «Миколаївоблетеплоенерго» вчасно запустило всі свої котельні. А ось Миколаївська ТЕЦ трохи запізнилася, подавши теплоносій до будинків на тиждень пізніше. 18 листопада "Миколаївській ТЕЦ" повідомляли, що теплопостачання подається до 50% споруд, інші будуть забезпечені теплом в найближчі дні. Причиною, згідно з повідомленням ТЕЦ стала «зношеність мереж та відсутність комплексних ремонтних робіт протягом 7-5 років дають про себе знати, спричиняючи проблеми подачі тепла. Цього міжопалювального сезону було усунено 190 поривів теплових мереж, що на 50 % більше ніж у попередніх роках , коли виникало лише 110-130 дефектів. Подача солоної води в теплові мережі в 2022 році теж внесла свої негативні впливи».

«Готуй сані злітку»

Прислів’я дещо застаріло, підготовку до наступної зими необхідно розпочинати вже зараз. «Війна триває, і вже сьогодні ми маємо зробити висновки по тим «вузьким» місцям, де цього року виникли проблеми з тепло- та електропостачанням. І відповідно, вжити необхідних заходів. Це ж стосується і протиповітряної оборони, але тут вже питання в тому числі до наших міжнародних партнерів», - акцентував народний депутат Ігор Копитін.

На повноцінне відновлення електромереж регіону, 80% необхідно 11,2 млрд грн.. при цьому інвестиційна програма ОСР на рік наразі складає 280 млн. грн., - повідомляв нещодавно В.О. директора «Миколаївобленерго» Вадим Данилків. Проте, за словами Данилківа, на підприємстві розуміють, що найближчим часом немає джерел фінансування відновлення в таких обсягах. Тому на підприємстві започаткували відновлення електромереж step by step шляхом поєднання зусиль самого підприємства, обладнання, що безпосередньо приходить від міжнародних донорів, допомоги Фонду підтримки енергетики України, що координується Міністерством енергетики України, підтримки регіональної влади та місцевих громад.

Так, в січні-лютому цього року були реконструйовані електромережі села Галицинівка. В рамках проєкту було повністю замінено більше 20 кілометрів повітряних ліній, збудовано 2 трансформаторних підстанції (заплановано ще 2).Трансформатори для підстанцій надійшли від Міжнародного Червоного Хреста, опори та провід надало Міністерство енергетики, затискачі та траверси були надані Хелп – Хільфе Цур Зельбстхілье е.ф. в Україні». А Галицинівська ОТГ за сприяння народного депутата Ігоря Копитіна при виконанні робіт з відновлення ПЛ 0,4 -10 кВ в селі Галицинове надала допомогу персоналом для виконання робіт з розчищення трас повітряний ліній від гілок дерев, долучала спецтехніку. "Про якісь великі проекти зараз, поки тривають ворожі обстріли, говорити не будемо. Ми будемо відновлювати мережі за допомогою таких невеликих грантів у рамках міні проектів", - резюмував Вадим Данилків.

Енергобезпека Миколаївщини

В «Миколаївоблетеплоенерго» цьього року планують розпочати виробництво власної електроенергії, що дозволить підприємству здобути енергонезалежність. Наразі «Миколаївоблтеплоенерго» розпочало встановлювати когенераційні установки на базі європейських машин. І вже монтує чотири таких, які будуть виробляти 4 мВт електроенергії. У планах підприємства побудувати установку потужністю 22 мВт. Це надасть можливість забезпечити електричною енергією не лише підприємства, але і всю критичну інфраструктуру.

Міська влада заявила, що допоможе з оновленням тепломереж Миколаївської ТЕЦ. Як повідомляв міський голова Олександр Сенкевич місто вже профінансувало розробку проекту на розбудову нової ділянки тепломережі (стара зношена на 80% і сенсу ремонтувати її немає). Нова тепломережа простягнеться від вул. Корабелів до вул. Маршала Василевського, маючи протяжність майже 7 кілометрів і діаметр 530 мм. Планується використання ізольованих труб, які будуть переміщені з проїжджої частини в зелену зону, а також встановлення нової запірної арматури. Нова мережа забезпечить теплом 150 тисяч жителів Миколаєва. Ціна питання - 536 млн. грн., які планують шукати у міжнародних донорів.

Де взяти кошти?

Міжнародна допомога – одне ключових джерел забезпечення енергобезпеки як України, так і Миколаївщини. Не секрет, що кошти українських платників податків з державного бюджету в повному обсязі йдуть на оборону та ЗСУ. А бюджет регіону, з причини руйновання та зупинки багатьох підприємств, не в змозі «потягнути» реалізацію всіх необхідних заходів.

«Нещодавно зустрічався з Куртом Волкером, - написав наприкінці лютого на Facebook сторінці народний депутат Ігор Копитін, - Пан Волкер свого часу займав посаду спецпредставника Госдепартаменту США з питань України, брав участь у переговорах з РФ у 2017 році. Він має достатньо інформації, щоб розуміти всі виклики та проблеми, з якими ми стикаємося у боротьбі з Росією. Одне з питань, яке зараз стоїть особливо гостро та є для нас питанням життя та смерті — прийняття Конгресом США законопроекту про виділення фінансової допомоги Україні на суму в понад 60 мільярдів доларів. І пан Волкер це чудово розуміє. Отримав від нього запевнення, що він на нашому боці та робить все від нього можливе, щоб допомога Україні продовжувалася».

Ігор Копитін та Курт Волкер

Працюють над залученням грантових коштів і енергетики регіону. Зараз "Миколаївобленерго" очікує від найбільшої швейцарської розподільної компанії BKW Energie AG обладнання для відновлення мереж в с. Партизанське на суму 80 тис. швейцарських франків. Всього від цієї компанії має надійти обладнання ще на 300 тис. швейцарських франків. Також керівник ОСР додав, що наразі менеджмент працює над налагодженням співпраці з іншими енергокомпаніями, зокрема, з Данії. Також допомагає один з німецьких благодійних фондів.

Отож, будемо сподіватися, що спільними зусиллями народних депутатів від Миколаївщини, енергетиків та тепловиків, миколаївської міської влади та керівництва інших ОТГ регіон отримає необхідні кошти для вирішення проблем всіх вузьких міць у сфері енергобезпеки Миколаївщини.