Микола Тищенко
24.06.2024 18:19

Після скандалу у Дніпрі соцмережі вибухнули не лише обуренням щодо поведінки депутата та його свити, а й низкою підколів про зовнішність Тищенка. Найчастіше питання – чому його так роздуло. В коментарях безкоштовний аналіз роблять косметологи, хтось каже, що права не в ботоксі, а в зайвих філлерах. Інші фахівці зазначили, що таке буває, коли людина обирає дешевого косметолога з поганої школи. Непрофесіонали ж в сфері косметології вже назвали обличчя Тищенка антирекламою будь яких уколів краси.

Та одіозна поведінка і зовнішність – лише фасад, за яким ховається, на думку численних політологів, оглядачів та експертів, людина, абсолютна непридатна до політичного життя. За час роботи у Верховній раді він десятки разів потрапляв у різноманітні скандали. Так під час інтерв’ю в день засідання новообраної Верховної Ради, нардеп не зміг сказати, які події відбулися 29 серпня 2014 року, коли відповідав на запитання журналістки "Радіо Свободи" . Тоді вона декілька разів ставила йому уточнювальні запитання, але Тищенко вперто ігнорував підказки і так і не сказав про Іловайську трагедію, натомість уникав конкретних відповідей. А потім і зовсім накинувся на кореспондентку зі звинуваченнями: "Мені що, два роки? Я більше до вас не підійду. Мені ж не два роки. Ви ставите мені такі питання, як дворічному хлопчику. Це перший і останній раз, коли я з вами спілкувався". Наступного разу Тищенко не зміг сказати, хто очолює Міністерство охорони здоров’я – тоді Рада щойно проголосувала за нового керівника. Натомість Тищенко знову нахамив журналістці, чим підтвердив підозру в тому, що голосує за законопроекти, навіть не читаючи їх.

Втім представниці «Радіо Свобода» ще навіть пощастило. На іншого медійника, який не вгодив депутату, він взагалі натравив поліцію. До журналіста-розслідувача видання УП Михайла Ткача правоохооронці навідалися посеред ночі. Він тоді перебував в готельному номері в Ужгороді. Це сталося якраз після публікації розслідування про бізнес Миколи Тищенка в Ужгороді. В матеріали було зазначено, що нардеп та пов'язані з ним люди могли обзавестися у місті апартаментами, салоном краси, похоронним бізнесом і п'ятизірковим парк-готелем. Тищенко після цього заявив про переслідування та написав заяву. За словами Ткача, декілька екіпажів поліції та цивільні буквально оточили вночі готель, де зупинилась знімальна група УП. "Народний депутат Микола Тищенко, якого в Ужгороді супроводжують два охоронця, вважає, що знімати його можна лише після попередження про зйомку. А те що можна і навіть потрібно декларувати всі свої ужгородські бізнеси депутат забуває. Те що деякі народні депутати замість війни займаються бізнесом – це куди більш реальна загроза для країни ніж здається. Словом, якщо ви в Ужгороді викликаєте поліцію – кажіть що ви Микола Тищенко і приїдуть всі вільні у місті екіпажі. Незалежно від години",- написав тоді Ткач.

Але це не єдиний скандал з ймовірними бізнесами Тищенка. Інші розслідувачі вже публікувал в мережі матеріал щодо ймовірних шахрайських дій Тищенка. Тоді мова йшла про те, що народний депутат України відмиває гроші разом з росіянами під час війни. ЗМІ повідомили, що Тищенко займається безліччю мутних махінацій. Та вказали благодійну організацію - «БФ Віктора Лещинського», через яку все робилося. За офіційною версією, засновник з дружиною Іриною Лещинською, яка є директором фонду, надають соціальну допомогу, підтримують музеї і громадські організації. Та журналісти з’ясували, що насправді вони банально проводили незаконні фінансові операції. У змові з російськими хакерами дурили громадян США та виводили гроші. Яка ж тут роль Миколи Тищенка? Все відбувалося під його керівництвом – адже основні виконавці цієї афери, громадяни росії, є підконтрольними Тищенку, і саме він надалі легалізовував вкрадені у американців гроші, робив це за допомогою донатів. Вже у розпал широкомасштабного вторгнення, поки вся країна потерпала від атак агресора, Микола продовжував заробляти за допомогою хакерів з рф. Він ще й створив «Український реконструкційний фонд» - спеціально, щоби прикрити незаконні фінансові операції так званих «благодійників». Саме на цей фонд через донати надходили вкрадені гроші. При цьому, з виконавцями шахрайської схеми, російськими хакерами, розраховувався вже сам «БФ Віктора Лещинського». Після надходження коштів половину вже «чистих» грошей у криптовалюті фонд відправляв росіянам. Один із таких отримувачів, громадянин країни-агресорки, нікнейм в мережі @divinedoom81. Звісно, ошукані американці довести нічого не можуть та поки що навіть не намагалися. Микола Тищенко та родина Лещинських поки що почуваються в безпеці. Адже нардеп роками сидить «під парасолькою» свого кума Андрія Єрмака, завдяки якому сходять з рук всі скандали, корупційні зловживання та інше. Та схоже, що владна команда більше не хоче терпіти біля себе ненажерливого та скандального персонажа. Навіть кум Андрій Єрмак, голова Офісу Президента вже публічно відмовився від нього, заявивши, що давно не спілкується. Таку позицію він озвучує вперше, лише після інциденту в Дніпрі, незважаючи на численні скандали, в які потрапляв Тищенко раніше.

В інтернеті нардеп вже став справжнім мемом. Гучні вечірки в ресторані «Велюр», коли вся країна сиділа на карантині через пандемію, а ресторанний бізнес взагалі не працював, свята з фейерверками під час війни – кожен факап Тищенка потрапляв до мережі. Зараз його ресторан вже не працює. Але журналісти з’ясували, що й там не все чисто, замішані гроші, а сума сягає мільйона доларів. Майном саме на таку суму заволодів екс-директор «Велюру». Як вдалося дізнатися журналістам BIHUS.info, Сергій Вакальчук за час повномасштабної війни заволодів маєтком, квартирою та мікроавтобусом, хоча офіційних доходів на це не мав. На Вакальчука оформили шикарний будинок з басейном у Козині та дві ділянки на березі озера. В той же день Вакальчук став власником квартири у будинку, де працював "Велюр". Журналісти зазначають - всю нерухомість оформили на екскерівника ресторану Тищенка протягом пів години. Пізніше він же став власником преміального мікроавтобуса Mercerdes-Benz V250, на якому неодноразово бачили Тищенка.

Перелічити всі факапи та скандли за участі цього народного депутата, мабуть, не зможе ніхто. Адже неадекватна поведінка та корупційні «зальоти» - це стиль його життя. Втім, медійники не раз намагалися це зробити. Серед найяскравіших – ситуація з поїздкою Тищенка до Таїланду минулого року. Коли депутат полетів відпочивати, а коли про це стало відомо, вигадав історію нібито з відрядженням. Щоби прикрити Миколу, інформацію навіть опублікували на сайті Посольства України. Нібито нардеп мав зустрітися з "українською громадою" в чотиризірковому готелі для "покращення взаємодії з представниками суспільства". Але у Верховній Раді заявили, що ні в яке відрядження по роботі депутата ніхто не відправляв. Сам Тищенко виправдовувався і писав, що виконував завдання фракції та розвива дружні взаємовідносини в Азії та Африці. Після скандалу із поїздкою до Таїланду Тищенка виключили з фракції "Слуга народу".

Розслідування про непридатні бронежилети публікувало видання «Слідство.INFO». Тоді Тищенко хвалився в соцмережах, що передав засоби захисту українським бійцям. Ці бронежилети отримала Святошинська тероборона. Та виявилося, що броніки можна легко пробити навіть ножем, виготовили їх на початку 80-х років і після тестувань з’ясувалося, що спеціальний матеріал, який мав би захищати від куль, від старості просто розсипався. Де Тищенко надибав такий раритет, невідомо. Найголовніше, що використати цей подарунок бійці встигли лише під час тренувань та одразу зрозуміли, що користуватися цим не можна.

Українці вже давно сумніваються в адекватності Тищенка. Чого варті лише його спроби виступати з публічними привітаннями. Так , у День Української Державності, 28 липня, Тищенко опублікував привітання з Днем Незалежності. Видалив та виправив лише після шквалу коментарів під дописом. Але повторив фурор вже на Різдво – виклав на сторінці вірш-привітання зі словами «Христос Воскрес». А на роковини аварії на Чорнобильській АЕС назвав цю катастрофу святом.

Окрему увагу завжди привертали бійки за участю Тищенка. Адже це – єдине, чим він проявив себе у Верховній Раді. Взагалі, незважаючи на всі спроби Тищенка створити собі імідж брутального мачо, українці вже давно не сприймають його серйозно. Прізвисько Коля Котлета після чергового казусу з пропозицією вживати лише слово міт-бол, приклеїлося до Тищенка, здається, назавжди. Адже в кожній дурній ситуації, яку він сам створює, ще гірше завжди виглядають його виправдання. Так було кілька років тому, коли Тищенко приїхав на місце вибуху газу в Києві і приніс на місце трагедії торбу з лимонами та показово почав роздавати цитруси постраждалим. А після реакції людей заявив, що то лікарі йому порадили зробити.

Вигадані замахи, скандали з кол-центрами, конфлікти з військовими – список казусів та гучних тем за участю Тищенка може бути нескінченним. Та найгірше те, що ця людина продовжує залишатися при владі, користуватися владою та прокручувати свої мутні схеми.