БФ Одеса і Одесити
10.07.2024 17:27

Значна частина благодійних фондів, які знайомі нам зараз, працюють давно, просто змінили напрямок своєї роботи із повномасштабним вторгненням. Раніше основну сферу їхньої діяльності займало надання гуманітарної допомоги соціально незахищеним категоріям населення: люди з інвалідністю, похилого віку, діти-сироти та громадяни, які опинилися у складних життєвих обставинах. Хто опікується ними зараз і якої медичної допомоги потребують медичні та соціальні заклади?

Допомога інвалідам та малозахищеним групам людей

Надання адресної допомоги інвалідам зі статусом та без, співпраця із медичними та соціальними закладами - наразі ключові задачі БФ «Одеса і Одесити», який об’єднався з гуманітарним фондом «Єдність суспільства». Сам фонд існує з 2008 року і здебільшого зосереджений на Одеській області. Раніше зоною покриття був лише Іванівський район Одеської області, з часом розширилися до більшості районних центрів області, як от лікарні Одеси, Овідіополя, Чорноморську, Білгород-Дністровську, Сарати, Тарутине, Татарбунар, Ізмаїлу та інші. А основний пункт роздачі благодійної допомоги в Одесі знаходиться за адресою вулиця Генерала Цвєтаєва, 3/ 5 і працює щобудня.

Лікарні мають великі запити. Це як розхідники, матраци, пелюшки, антисептики, так і УЗД, лампи для операційних та інше обладнання. Здебільшого допоміжні засоби потрібні для важких, літніх пацієнтів, тому передають і протипролежневі матраци, памперси, туалетні стільці, гігієнічні засоби, подушки, постіль, ковдри, посуд. Фонд працює із 4 інтернатами для психічно хворих людей, які менш забезпечені за дитячі заклад, тому мають багато потреб - здебільшого медичного забезпечення і одяг, меблі або по запитах. Наприклад, у Великорибальському психоневрологічному будинку-інтернаті перебуває 250 людей, а у Саратському - 420.

Хто є донорами?

Починали працювати з американцями, а наразі основним донором БФ є німецька компанія «Ukraine-Hilfe lobetal», яка має тісні зв'язки з релігійними громадами і направлена на допомогу Україні понад 30 років. Вони належать до Лютеранської церкви. До вторгнення німці надавали близько 3-4 машин на рік, наразі постачання надходять мало не щомісяця. Вантаж надходить протягом трьох днів від запиту.

На кожен вантаж раніше потребувалося багато погоджень для проходження митного контролю, зі вторгненням ці процедури трохи полегшилися. Вивантаження відбувається на ліцензійний склад, через Київ, де і розвантажують близько 4-5 машин. Партія може бути розміром в 10-14 тонн.

Хто це координує?

Є наразі стала команда волонтерів. Іноді людям цікаво волонтерити, але не надовго вони не залишаються. На момент вторгнення волонтерів не було, і допомагали родичі. Андрій Жданов - директор БФ «Одеса і Одесити» закликав своїх племінників для цього: “Сьогодні ми маємо дбати один про одного, як ніколи. І ця допомога є неоціненною, бо направлена людям, які не можуть піклуватися про себе самостійно. І як ми бачимо тільки об’єднаність дає гарний результат. Історії цих людей щемлять і запам’ятовуються, тому назад із волонтерства вже дороги немає. Ти хочеш робити все більше”. Але аби адекватно надавати допомогу у різних населених пунктах потрібна співпраця із місцевими органами, соціальними працівниками, щоб мати конкретні запити.