Україна після війни
22.07.2024 09:07

Рано чи пізно, війна в Україні закінчиться. Проте війна ще довго буде тривати у середині людини, проявлятися у думках чи вчинках. З якими труднощами можуть зіткнутися українці вже після закінчення війни, журналістам From-UA розповіла психолог, директор благодійного фонду «Довгаль» Марина Довгаль.

«По перше, з тими хлопцями та чоловіками, які прийдуть з війни, з ними треба щось буде робити. Якщо від них відмахнутися, то вони перетворяться на вбивць у цивільному, вже мирному житті. А наразі це дійсно проблема. По друге, після закінчення бойових дій стовідсотково у суспільстві будуть проблеми зі зброєю. Після кожної війни завжди залишається трофейна зброя, гаранти, автомати. Третя проблема – відбудова зруйнованого житла українців, відбудова інфраструктури», - вважає психолог Марина Довгаль.

Марина Довгаль

Після закінчення цієї війни, на думку психолога, може повторитися 2014 рік, а, можливо, буде ще гірше. Мовляв, військові будуть вважати, що їм все дозволено вже у мирному житті.

«Військовим потрібна буде підтримка, щоб в Україні було здорове суспільство, а не покоління контужених після закінчення війни. Як наразі у суспільстві увага зосереджується на військових, так така ж увага та підтримка має бути і після війни. Їм, військовим, буде значно важче відновитися після війни, аніж нам, цивільним», - говорить психолог.

Коли була перша хвиля, то були добровольці, які йшли на фронт за своїми уподобаннями та позовом. Наразі триває мобілізація, яка відбувається не так добровільно, людину можуть зупинити посеред вулиці та через місяць відправити на фронт.

Синдром АТО та синдром війни

«Глядячі на військових АТОшників, які з 2014 року постійно були на війні, вони наразі всі зломлені. У військових немає відпочинку і вони «зламлюються». Військові – це живі люди, які наразі вимушені працювати, як машини. Таким військовим необхідно проводити потужну терапію, лікування, щоб вони змогли повернутися до нормального життя», - вважає психолог.

Марина Довгаль

Наразі війна не така, яка була в АТО. Сьогодні більше працюють дрони, артилерія. Ця війна не похожа на інші, вона морально складніша. Всі синдроми війни, які були раніше, сьогодні ускладнюються.

«Афганці були, АТОшники були, їх вже почали забувати. А це не правильно. У нас не стільки військових, що їх можна забути. Наразі суспільство примусово ділять на військових та ухилянтів, а це теж не правильно. І ось коли військові прийдуть з війни, то «ухилянтам», або ж тим, хто не пішов служити, вони будуть говорити: «Я за тебе кров проливав, а ти сидів вдома під юбкою». Буде дуже багато конфліктів. Поки військовий на фронті – він герой, а приходить – нікому не потрібен. Це підтверджує історія Афганістану та АТО», - говорить психолог.

Багато людей прийдуть з пост травматичним синдромом. Військовим без допомоги та підтримки буде дуже важко повернутися до мирного життя.

Нагадаємо, як ми писали раніше, багато українців повертаються з фронту, маючи поранення чи більш важкі травми. Війна змінює людей назавжди. Як правильно спілкуватися з військовими у цивільному житті – жаліти, допомагати, чи не зволікати? Про особливості спілкування з військовими та як їм адаптуватися після фронту, читайте в першій частині розмови журналістів From-UA з психологом Мариною Довгаль.