Чухно-Семікрас
07.08.2024 18:50

Колишній співвласник мережі «ЄГАЗ» в Одесі, В'ячеслав Чухно, який за даними Youcontrol, числиться у 10-ти компаніях керівником, у 3-х бенефіціаром та у 6-х засновником, за роки своєї сумнівної діяльності накопичив великі борги, а зараз має намір залишити своїх кредиторів з носом та виїхати до Штатів.

В’ячеслава Чухна давно підозрюють у контактах з організованою злочинністю, а також у зв’язках з російськими спецслужбами. Відомо, що за три місяці до початку повномасштабного вторгнення Чухно-Семікрас провів у столиці країни-терористки майже чотири тижні. Повернувся він звідти явно із завданнями з вербування за спортивною та церковною лінією.

Про тісну співпрацю з державою-агресором свідчать також зв’язки Чухна-Семікраса з Василем Шестаковим – главою російської Федерації самбо та близьким особистим другом путіна.

На фото: Василь Шестаков, В'ячеслав Чухно, Вадим Рогач

Зв’язки «бізнесмена» в Одесі також більш, ніж сумнівні. Це, наприклад, колишній скандальний прокурор Одеської області Олег Жученко, завдяки бездіяльності якого були виправдані проросійські бойовики, організатори заворушень у травні 2014 року. Крім того, експрокурора підозрюють у зв’язках з міжнародною оргзлочиністтю, зокрема, він фігурує у якості підозрюваного по справі одіозного одеського бізнесмена Володимира Галантерника – останнього називають організатором злочинної схеми в одеській мерії. «Жученко – мій брат, родич», - саме так представляв його Чухно. Саме Жученко забезпечував Чухну-Семікрасу «дах» і досі продовжує підтримувати його у силових та судових органах.

Силовий блок для захоплення земель для станцій «ЄГАЗ» Чухну-Семікрасу забезпечував одеський кримінальний авторитет Халід Мусаєв. Втім, у 2023 році Чухно-Семікрас, який сам був прихованим партнером Мусаєва – виступає викривачем та основним свідком по справі Мусаєва та іншого кримінального авторитета, Сурена Сардаряна. Не виключено, що співпрацюючи зі слідством, Чухно намагався прикрити свої незаконні оборудки, а також співпрацю з державою-агресором.

Ще один партнер В’ячеслава Чухна-Семікраса – Дмитро Тарановський, з яким вони пов’язані через скандально відоме ТОВ «Інтерім сервіс». Це підприємство фігурує у справі про знищення однієї з перлин Одеси - багатостраждальної Дачі Ашкеназі, пам'ятки архітектури кінця XIX століття, яка розташована на території санаторію імені Чкалова.

ВИТЯГ ДАЧА АШКЕНАЗІ

З 1997 року «Інтерім сервіс», в якому В’ячеслав Чухно-Семікрас займає посаду директора, попри численні борги, отримало від АТ «Галаксі» та «Укренерджі» право оренди двоповерхової нежитлової будівлі пам’ятки на 25 років з правом викупу. Показово, що з 1992 року реальні бенефіціари підприємства не змінювалися, а документи підписував сумнівний авторитет зі світу одеського футболу Петро Найда.

У 2017 році чвертьстолітній термін оренди завершився, «бізнесменів» попросили на вихід. Та вони не пішли. Судові позови затягнулися на роки. В цей час орендар ігнорував вимоги залишити приміщення. Державне майно, яке до того ж має історичну та культурну цінність, таким чином довели до занедбаного стану. За роки «користування», внаслідок незаконного перепланування та неналежного обслуговування, будинок було зруйновано на 75-80%. Через це санаторій Чкалова був вимушений звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди.

У 2021 році Південно-Західний апеляційний господарський суд ухвалив, що жодних підстав займати приміщення дачі Ашкеназі компанія «Інтерім сервіс» не має з 2017 року. Крім цього, експертиза встановила, що господарювання Чухна-Семікраса завдало збитків на суму у 6,23 млн грн. Ше 2,3 млн грн «Інтерім» заборгував санаторію, в якості невиплаченої орендної плати. Втім, реальні збитки можуть бути набагато більшими – понад 20 млн грн.

На щастя, зрештою, після багаторічної боротьби пам’ятку архітектури все ж таки остаточно повернули державі.

За оперативними даними правоохоронних органів, Чухно-Семікрас має безпосередній вплив на телеграм-канал «Рішельє» та сайт «Фігурант». За допомогою цих ресурсів він не тільки намагається «обілити» себе, але й займається чорним піаром, кібербулінгом та кібератаками проти тих, хто перешкоджає йому у його оборудках.

Зокрема Чухно-Семікрас розгорнув чорну піар-кампанію проти адвоката Ігоря Курілко, який представляв інтереси санаторія ім.Чкалова у справі про повернення Дачі Ашкеназі у державну власність. Адвокат звернувся до суду.

У березні 2023 року Київський райсуд Одеси ухвалив рішення та встановив факт недостовірності інформації, розміщеної на вказаних ресурсах, стосовно адвоката Ігоря Курілка. У рішенні вказано 6 статей, які виходили впродовж 2019-2022 років, де розміщенно фото адвоката разом із ім’ям та прізвищем та родом занять. Курілко звернувся до суду, бо, з його слів, інформація на вищевказаних сайтах принижує його, шкодить діловій репутації, та ганьбить честь і гідність. Крім конкретних «фактів», у статтях були й узагальнюючі вислови щодо безлічі кримінальних оборудок і відкритого кримінального провадження. Але суд не знайшов жодного обвинувального вироку чи провадження, де адвокату було б повідомлено про підозру. Суддя прийшов до висновку, що публікації містять наклеп та недостовірну інформацію, яка виставляє заявника в негативному світлі, що є порушенням його конституційного права. Ознайомитися з рішенням суду можна за посиланням.

У поясненні Чухна, він вказує, що йому невідомий Ігор Курилко і що він не висловлював у бік останнього образ честі і гідності, але вище ми бачимо протилежне.

Також журналіст Ірина Гриб, яку у своїх постах також Чухно-Семікрас постійно згадує у негативному та образливому форматі, коментує цю ситуацію так:

«Цей опонент ототожнює адвоката Курілко зі мною, що є недопустимо та при цьому поширює інформацію про мене, що не відповідає дійсності. Цей фейсбучний воїн у соцмережі та на можливо підконтрольних йому сайтах знає Курилко, а в органах поліції не знає».

Ще одна цікава сторінка з біографії В’ячеслава Чухна-Семікраса – у 2021 році він змінює прізвище. Так, у 2011 році Чухно одружився з Безкостою Світланою Романівною. А 4 березня 2016 року Світлана Чухно змінює прізвище на Семікрас.

У 2019 році Вячеслав Чухно та Світлана Семікрас розлучаються – про це є рішення Київського районного суду. Але після двох років «розлуки», пара знову «сходиться». Вже у 2021 році Вячеслав Чухно та Світлана Семікрас знову укладають шлюб, причому чоловік бере прізвище жінки – Семікрас.

Згідно даних Державної прикордонної служби України Чухно В.В. (Семікрас В.В. з 2021 року) неодноразово літав до Москви через Мінськ, а також автомобільним транспортом незаконно відвідував Крим з території рф.

У росії Чухно неодноразово мав контакти з представниками влади та спецслужбами рф і, можливо, був завербований у 2016 році. Вірогідно, саме з цим пов’язано те, що напередодні повномасштабного вторгнення Чухно змінює прізвище й міняє всі свої документи. При цьому, він зберігає всі свої контакти з рф, займаючись торгівлею скрапленим газом, отриманим на російській території. Зі своїми контактами на території РФ він спілкується за допомогою Фейсбука, Телеграма та додатку Threema.

Наразі В'ячеслав Чухно-Семікрас підозрюється у скоєнні злочинів за ст. 109 ч 1, 110 ч 2, 436-2 ККУ.

Згідно з ухвалою Приморського районного суду від 11 квітня 2024 року, Чухно-Семікрас входить до агентурної мережі спецслужб рф, які діють на території України та здійснюють розвідувально-підривну діяльність.

Також Чухно контактує з невстановленими представниками т.зв. днр/лнр. У рамках розслідування у нього були проведені обшуки, а слідство клопотало про арешт майна.

Зараз Чухно-Семікрас намагається виїхати до США та сховатися від кредиторів, правоохоронців та українського правосуддя.