Чернігів
09.09.2024 19:19

Чернігів зіткнувся із ситуацією, коли шкоди для річок та озер завдають не тільки росіяни, а й представники місцевого бізнесу – сім’я Тарасовців.

Станом на початок серпня у Чернігові намагаються максимально захистити річку Десна від забруднень, які дійшли по течії з території Росії. Але одночасно у місті набирає обертів скандал із забрудненням озера Земснаряд – одного з улюблених місць відпочинку чернігівців. У місті обурюються: гірше за все, що популярне озеро страждає не від росіян, а від місцевих «ділків».

«ВОРОГИ НАРОБИЛИ ШКОДИ РАКЕТАМИ, А ТАРАСОВЦІ ПОДВОЇЛИ ШКОДУ ДЛЯ ГРОМАДИ»

Земснаряд є однією з візитівок міста. Воно розташоване обабіч Київської траси, неподалік від відомого Собору Святої Катерини на в’їзді до Чернігова. Весною цього року місцеві мешканці були шоковані, коли одного дня побачили на прибережній смузі величезні купи несортованого будівельного сміття. Дуже швидко з’ясувалось, що сміттєзвалище на озері влаштував чернігівський бізнесмен Юрій Тарасовець.

Чернігів

Чернігів
Так виглядали гори непосортованих будівельних відходів біля міського озера

За Тарасовцем у Чернігові вже тягнеться довгий шлейф скандалів. Наприклад, відомо, що як власник будівельної компанії «Основа-Буд-7» він продає людям квартири, які або роками не здаються в експлуатацію, або взагалі ніколи не будуть збудовані. До недавнього часу він був депутатом Чернігівської міської ради і навіть очолював земельну комісію. Утім, на початку року Тарасовець без пояснень здав мандат, після чого з’явилась інформація, що після низки будівельних афер він готується втекти за кордон.

Історія із забрудненням озера Земснаряд вразила чернігівців новою демонстрацією неповаги до містян: на земельну ділянку, яка належить громаді, були скинуті відходи від розбору зруйнованого готелю «Україна».

Готель «Україна» ще з 90-их років належав сім’ї Тарасовців, а у березні 2022 року російські окупанти знищили будівлю у центрі Чернігова ракетою «Іскандер». Власники не придумали нічого кращого, як вивезти будівельні відходи – залишки бетону, унітазів, плитки, кераміки, забрудненого ґрунту і навіть частин постільної білизни – просто до озера, де відпочивають чернігівці. Це при тому, що у Чернігові є окремий полігон для захоронення таких відходів.

Чернігів
Зруйнований готель «Україна» у центрі Чернігова

Місцеві жителі обурюються: чим Тарасовці кращі за окупантів? Мовляв, вороги наробили шкоди своїми ракетами, а місцеві ділки тільки подвоїли шкоду для громади. Таким чином, наголошують чернігівські активісти, батько Микола Тарасовець та син Юрій Тарасовець демонструють неповагу і до людей, і до свого міста, і до природи.

Одним із доказів того, що до масштабного засмічення озера причетні Тарасовці, є ухвала колегії суддів у цій справі. У документі чітко вказано, що у вивезення сміття задіяне транспортне підприємство ПрАТ «АТП 2550». А Юрій Тарасовець, відповідно до його декларації, є Головою Наглядової ради цього підприємства.

Чернігів
Юрій Тарасовець

У нашому розпорядженні також опинився документ, який наразі ще ніде не був опублікований, але в якому вперше вказується сума екологічних збитків, завданих озеру Земснаряд. Розрахунок шкоди провели фахівці Державної екологічної інспекції України. Вони виїхали на місце, відібрали проби води та ґрунту, а також провели їх інструментально-лабораторні дослідження.

За підрахунками Держекоінспекції, сума шкоди, яку завдали екології несортовані відходи від готелю Тарасовців, перевищують 216 мільйонів гривень.

«Матеріали, які стали підставою для проведення таких розрахунків шкоди, та розрахунки передано до органів досудового розслідування для долучення до матеріалів кримінальних проваджень», - йдеться в офіційному документі Державної екоінспекції.

Чернігів

Чернігів

Чернігів

«МОВЧАТИ У ЦІЙ СИТУАЦІЇ НЕ МОЖНА»

Одним із перших про кричущу ситуацію на озері почав публічно говорити чернігівець Дмитро Ткаченко. Він якраз живе поблизу вулиці Лісковицької, через дорогу від того місця, куди було вивезене сміття. Пан Дмитро проводив на озері ще своє дитинство, а зараз тут люблять відпочивати його діти. Коли він побачив, як будівельна техніка скидає непосортовані рештки від готелю, його гніву не було меж.

«Коли я питав «Що ви робите і чи розумієте, що це незаконно?», робітники у грубій формі відповідали, що вони вже бачили таких активістів і все одно будуть скидати відходи. Але я вважаю, що це тотально неправильно, коли люди з фінансовими можливостями та депутатськими повноваженнями переступають через інших людей. Їх же вибрала громада і вони мали б її захищати, а не шкодити. Я вважаю, що мовчати у цій ситуації не можна. Треба боротись за свої права. Якщо ми зупинимось, то у наступного покоління буде дуже сумне майбутнє, бо ми йому нічого не залишимо. Просто буде певна категорія людей, які володітимуть усім, а ми тут, як плебеї, будемо рухатись за течією без жодних прав на нормальне майбутнє», - розповів нам у коментарі Дмитро Ткаченко.

Саме він, як небайдужий мешканець Чернігова, і звернувся до Державної екологічної інспекції, яка документально підтвердила масштабні екологічні збитки для озера Земснаряд.

Ще однією людиною, яка не побоялась публічно говорити про забруднення озера та порушення законів, став відомий у Чернігові правозахисник та громадський активіст Олександр Гашпар. У своїх дописах у Facebook він підтвердив, що сміттєзвалище біля озера Земснаряд влаштував «знахабнілий «слуга народу» Юрій Тарасовець».

БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ПРИЗВЕДЕ ДО ТОГО, ЩО ОЗЕРО СТАНЕ НЕДОСТУПНИМ ДЛЯ ЖИТЕЛІВ

Але скиданням небезпечного сміття історія не закінчилась. Чернігівці фіксують нові факти порушень і бояться, що найближчим часом Тарасовець почне на озері незаконне будівництво. Станом на зараз частина прибережної смуги вже обгороджена будівельним парканом і, як підтвердив Олександр Гашпар, туди заїхала будівельна техніка компанії «Основа-Буд7» Тарасовця.

Тут варто детальніше пояснити, чому будівництво біля озера буде незаконним.

Згадана земельна ділянка, яка розташована на перетині Київського шосе та вулиці Лісковицької і має кадастровий номер 7410100000:01:039:0024, є комунальною власністю – належить територіальній громаді міста Чернігова.

У 2008 році міська рада передала її в оренду приватному підприємству «Будмірантарівнест», а цільовим призначенням було вказано «будівництво готельно-оздоровчого комплексу з об'єктами інфраструктури та сервісу».

Але у лютому 2022 року без пояснень для громади цільове призначення земельної ділянки несподівано було змінено. Тепер ділянка, яка розміщена в межах прибережної захисної смуги, значиться як земля для «будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості».

Простими словами: прибережна захисна смуга озера раптово стає землею для важкої промисловості.

Після розголосу «сміттєвого» скандалу Чернігівська окружна прокуратура весною цього року відкрила два кримінальні провадження за результатом перевірки звернення щодо порушень земельного та природоохоронного законодавства. Одночасно у квітні Деснянський районний суд Чернігова наклав арешт на земельну ділянку, з забороною використовувати її як місце зберігання та складування відходів.

Таке рішення слідчого судді було мотивоване тим, що треба зберегти сліди злочину, які можуть бути використані як доказ кримінального правопорушення. Орендарі земельної ділянки подали апеляцію, але у травні колегія суддів Чернігівського апеляційного суду підтвердила арешт земельної ділянки біля земснаряду.

Ухвала є остаточною й касаційному оскарженню не підлягає. Утім, навіть це не зупинило горе-будівельників. Вони все одно перекрили парканом арештовану ділянку і завезли туди будівельну техніку.

Чернігів
Земельна ділянка на Земснаряді, попри судовий арешт, перекрита. Там може бути незаконне будівництво

Наразі чернігівці вимагають, щоб прокуратура пояснила, як таке взагалі можливо. «Чи, може, зе-лений шкідник на прізвище Тарасовець заніс хабар слідчому, аби той зняв арешт з цієї земельної ділянки? Чи він порішав питання через свою зе-лену команду, аби встановити на цій земельній ділянці якусь будку охорони, аби надалі визнати її нерухомим майном, зареєструвати речове право на неї і назавжди застовбити за собою цю земельну ділянку», - обурився Олександр Гашпар.

Дмитро Ткаченко, зі свого боку, боїться, що з такими підходами їхнє чисте озеро Земснаряд стане і недоступним для жителів, і непридатним для купання.

«Я дуже сподіваюсь, що наші екологічні служби та громада відреагують. Ми хочемо, щоб Земснаряд залишився чистим озером, а не просто дивитись, як його перекрили і скидають туди нечистоти. Я впевнений, що так буде, якщо нічого не робити», - каже він.

Небайдужі чернігівці попереджають: якщо контролюючі та правоохоронні органи не зможуть захистити інтереси людей, то люди використають інші шляхи і методи, аби зупинити знахабнілих забудовників власними силами.