Алла Ландар
14:26

У розпал війни, коли вся увага громадськості прикута до бойових дій, потреб армії чи топ-корупції, безліч чортів дрібнішого калібру розпочали кампанії з відбілення своїх заплямованих імен. Ті, хто роками розкрадав і збагачувався, несподівано стали «волонтерами» та цитованими у ЗМІ «експертами». Наприклад, поверхневий пошук інформації про людину на імʼя Алла Ландар покаже, що жінка має успішний бізнес у сфері ритуальних послуг, її компанія організовує поховання українських зірок, а сама вона невтомно висловлює співчуття осиротілим родинам і допомагає ЗСУ. Але це лише верхівка айсбергу.

«Королеві поховань» належить ритуальна компанія, заснована її батьком «Петр Великий». На жаль, навіть повномасштабне вторгнення Росії не змусило Ландар перейменувати бізнес, відмовившись від імперської назви, від якої так і тхне російщиною. Нагадаємо, таке саме імʼя носить флагман ВМФ РФ – важкий атомний ракетний крейсер. Втім Ландар не може про це не знати, адже є послідовною прихильницею «русского мира». Як повідомляв блогер Ярослав Бондаренко, у минулому «королева поховань» була активісткою «Партії регіонів» і охоче борола Євромайдан.

Як повідомляв адвокат, член правління Центру допомоги постраждалим Майдану «Родина Майдан» Борис Даневич, у 2014 році Ландар разом з іншими регіоналами умисно перешкоджала їхній діяльності: поливали брудом, організовували інформаційні атаки, намагались нацькували правоохоронні органи. За його словами, із деструктивною «роботою» цих «активістів» стикнулися також волонтери Волонтерської сотні.

«Ще в 2010 році ці «активісти» чудово позували на фотографіях на заходах Партії Регіонів» – писав адвокат. На жаль, відновити ті фотографії неможливо, адже усі повʼязані із ПР інформаційні ресурси давно заблоковані. Ландар охоче «ручкалась» із московськими попами, загравала з проросійськими партіями та систематично послаблювала державу корупцією і схематозом. Наші співрозмовники у столичному істеблішменті кажуть, що Ландар може бути повʼязана із РФ та мати контакти з ворожими спецслужбами. Вони розповідають про це анонімно, адже поки ці підозри не втілились у кримінальне провадження. Але з їхніх слів точно зрозуміло одне – нікого це провадження не здивує, хіба що те, чого із ним так довго тягнули?

вставлений-фільм.png

За 30 років існування її фірма розштовхала ліктями конкурентів і завоювало собі монопольне становище на багатомільйонному і напівкримінальному ринку поховань Києва.

Як зʼясувалось, «Петр Великий» орендує приміщення майже в усіх обласних лікарнях і моргах. Той же Бондаренко із посиланням на родичів померлих розповідав, що медпрацівники за відкат спрямовували їх напряму до ритуального бюро Ландар. Більшість людей не шукала альтернатив – і це можна зрозуміти, враховуючи їхній стан після важких втрат. Підприємиця охоче користалась їхнім горем.

Справжня «золота ера» для «королеви поховань» настала із початком COVID-19. Як писало Радіо Свобода, у розпал пандемії київський крематорій приймав померлих від коронавірусу лише з катафалків «Петра Великого». При цьому за перевезення тіл та супутні послуги фірма вимагала нечувані 23 тис. грн, тоді як ринкова вартість таких послуг тоді становила до 8 тис. грн. За різними підрахунками, один небіжчик приносив Ландар 15 тис. грн чистого прибутку. Якщо ж порахувати кількість жертв, рахунок піде на десятки мільйонів.

Здавалось, схема була такою простою і нахабною, що просто не могла залишитись поза увагою відповідних органів. Але залишилась. До речі, не вперше. Ще в 2016 році Антимонопольний комітет почав розслідування дотримання вимог конкуренції фірмою Ландар, але справа заглохла. Аналогічне розслідування АМКУ проводив і в 2020 році. В комітеті тоді запідозрили фірму у встановленні цін, які в 3-5 разів перевищували ринкові. До речі, компанія так і не надала документів, які б це спростували.

Колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська розповідала, що компанія «Петр Великий» отримувала явні переваги в більшості моргів по всій Київській області. Компанія орендувала там приміщення, а також патологоанатомічні бюро. До АМКУ навіть надходили скарги на те, що санітари моргів за сумісництвом були співробітниками ритуальної фірми Ландар.

Втім, наживалась вона не лише на катафалках під час пандемії. З 2021 року «Петр Великий» бере участь у тендерах і ховає людей за бюджетний кошт. Як свідчить база даних Clarity Project, компанія взяла участь загалом у 21 тендері і виграла всі без виключення. При цьому 19 з 21 торгів були неконкурентними. Тобто такими, де переможець був зрозумілий заздалегідь. Загальна сума торгів – понад 1 млн грн.

image4.png

Історія зі збагаченням на пандемії боляче вдарила по репутації Алли Ландар. На її щастя, невдовзі почалась повномасштабна війна, і про «королеву поховань» забули. Цей «благодатний» період вона вирішила використати з користю для себе. Де бізнесвумен була у 2022 році незрозуміло, але вже в квітні 2023 вона несподівано вигулькнула у статусі волонтерки. Чи не щодня в соцмережах стали публікувати фотографії Ландар із коробками і пакунками. У публічному просторі вона стала зʼявлятись разом із тоді ще ноунейм благодійним фондом молодіжної ініціативи «Надія». До нього ми повернемось трохи згодом.

«Як і належить усім, хто паразитує на війні і темі волонтерської допомоги, Алла Ландар охоче позує з коробками, документами типу «акти прийому-передачі», на фоні швидких і автомобілів, які щось вивантажують» – писали ЗМІ.


image3.png

image2.png

Дещо відбіливши імідж Ландар взялась за старе – розширювати зони впливу для ще більшого заробітку. Днями вона засвітилась у черговій оборудці – цього разу на Чернігівщині, де на території державного підприємства «Ліси України» незаконно збудували двоповерховий дерев’яний будинок. Так би мовити розширює горизонти – від київських кладовищ до державних заказників.

Як встановило розслідування bihus.info, незаконний самобуд виріс на ділянці, яку передали в оренду вже знайомому нам благодійному фонду «Надія», який належить нардепу від «Батьківщини» Валерію Дубілю. Незаконне будівництво тут розпочали ще до того, як землю передали фонду. Прокуратура через суд намагається знести споруду, але щось «ніяк не може» знайти тих, хто її без дозволу побудував. Як зʼясувалось, «королева поховань» має до благодійного фонду «Надія» пряме відношення не лише через спільні піар-фотосесії. Її син та бізнес-партнер Ландар Владислав Володимирович зазначений у реєстрі як співзасновник фонду разом із Дубілем.

Це одна з сотень історій про те, як непокаране зло розростається. Як одна не закрита корупційні схема народжує наступну, а один незаконно зароблений мільйон допомагає кратно збільшити незаконні статки. Правоохоронна система виявилась не здатною зупинити заробітки Ландар на монополізації поховань і тепер у сферу її інтересів потрапила земля, незаконне будівництво, знайшлись тісні контакти з депутатами. І не факт, що виключно українськими депутатами. Адже дуже часто корупція переплітається зі звʼязками із представниками країни-агресора та навіть сепаратизмом і державною зрадою.