Абонплата на опалення: чи зростуть витрати українців?
18.07.2017 14:00

Абонплата на опалення: чи зростуть витрати українців?

Я був прихильником введення абонплати за газ, і про це писав, коли описував реформу ЖКГ ще у 2008-2009 роках. Я говорив, що потрібно розділяти транспортування газу від його продажу і таким чином вводити абонплату. Те ж саме стосується плати за тепло.

Чому потрібно окремо рахувати систему утримання мереж? Наприклад, якщо ви платите лише взимку, а літом жодних платежів немає – це означає, що влітку не надходять кошти, які потрібні для обслуговування мереж і ремонту. Більш того, це створює ще одну проблему.

По-перше, для одних це є додатковим навантаженням (взимку), а по-друге, це змушує уряд витрачати кошти на спеціальну допомогу, на субсидію.

Ви платите абонплату за підключення до мереж, таким чином є певні суми, які надходять до компаній, що займаються обслуговуванням мереж. І є оплата за тепло безпосередньо, яка може регулюватися. Все більше стає будинків з особистим регулюванням доступу до тепла, таким чином людина може зменшувати постачання тепла в квартиру тощо. Це те, що потрібно зробити. Я прихильник введення такої системи.

Щоб зробити це правильно, потрібно вводити розділену оплату не з серпня-вересня, а на початку наступного опалювального сезону. Одразу ви розділяєте на два платежі: за абонплату і за тепло, маючи на увазі, що потім, коли опалювальний сезон завершиться, за тепло не потрібно буде платити, а абонплата буде продовжувати стягуватись.

Якщо буде зроблено таким чином, то це прибере істерику навколо абонплати.

Оплата за тепло в різних регіонах різна. У кожному регіоні є свою система собівартості, і зрозуміло, що там буде різна сума абонплати і плати за тепло.

У платіжках сума буде розділена на плату за тепло (кількість Гкал.) і за транспортування. Ці два платежі у сукупності мають бути за розміром такими самими, які були у минулому опалювальному сезоні.

У нас діє система демагогії навколо цього. Завдання показати прозоро, що буде відбуватись. Загальні витрати не зростуть (по газу там трохи інша історія). По теплу історія має цілком конкретний механізм. Якщо ви розділяєте платіжку, то ви частково повертаєтеся до тієї моделі, яка була раніше (коли цілий рік платили однакові суми). Зараз ми хочемо повернутись частково до тієї схеми.

У чому буде проблема для певних категорій людей? Уся оплата не буде покриватись субсидіями: сума за обслуговування мереж буде не такою значною, із точки зору субсидій потреби у субсидіюванні не буде. Скоротяться витрати бюджету на субсидії, а з іншого боку це призведе до додаткових витрат для населення.