Андрій Павловський. Циганський табір і радикальні настрої
02.07.2018 11:07

Андрій Павловський. Циганський табір і радикальні настрої

Проблема ромів в Україні на сьогоднішній день штучно перебільшена, вона не є суспільно важливою темою. З іншого боку, тут вбачається певне недопрацювання правоохоронних органів, в першу чергу, поліції. Вона повинна слідкувати за громадським порядком, тому що не може людина просто так приїхати і розбити табір там, де вона хоче. Будь-хто інший – от спробуйте десь розбити табір, вас вже через годину поліція прибере вас звідти!

Наразі це соціальна вразлива тема, тому що є претензії і до ромів: ось ці гадалки, карманні крадії, антисанітарія тощо – тобто місцевих жителів, біля яких вони зупиняться табором, це обурює, а це обурення можна вже використовувати в різних цілях, і в політичних в тому числі. І от таке недопрацювання, в першу чергу, правоохоронної системи і приводить до таких конфліктів, коли молодь бере на себе якісь функції, не властиві їй. І різні радикали намагаються вирішити в свій спосіб те, що повинна в рамках закону вирішувати місцева поліція.

Наприклад, коли роми зупинилися в Голосіївському заповіднику, який охороняється державою, і працівники заповідника декілька разів зверталися до поліції, то ті так і не змогли приїхати і подивитися, що відбувається. Вони там різали, палили цінні породи дерев, поки не прийшов Національний корпус і з перевищенням законності вирішив це питання. Тобто, в першу чергу, питання до самого Авакова, чому він допускає до таких ситуацій, які потім виливаються в такі дії, коли можна було б робити певну правоохоронну профілактику і не допускати подібних проявів.

Безумовно, всі ці радикальні настрої, громадські загострення можна використовувати і зовнішнім силам, не без цього. Тим більше, що всі радикальні молодіжні організації у поліції на “карандаші”. І зовсім не є таємницею, що серед них є багато засланих агентів. І це не тільки наша практика. В будь-яких європейських країнах молодіжні радикальні організації нашпиговані агентами спецслужб, зрозуміло чому — якщо щось таке відбувається, то ці агенти на місцях повинні якось коригувати і не давати цим проявам виплескуватися за межі тих організацій, інакше не зрозуміло, за що вони від держави отримують заохочення і зарплати.