Ігор Мірошниченко. Зеленський має зібрати всіх олігархів і поставити їм одне питання
16.03.2020 14:29

Ігор Мірошниченко. Зеленський має зібрати всіх олігархів і поставити їм одне питання

В ситуації, яка склалася у всьому світі з пандемією коронавірусу, будь-які заходи, які обмежують присутність людей у публічних місцях, вони є правильними. Тут зайва пильність буде не зайвою.

Тому ми маємо стиснути зуби, потерпіти, але в будь-якому випадку максимально мінімізувати свою появу у публічних місцях. Як це зробити без закривання торговельних центрів? Неможливо. Треба закрити торговельні центри, які не пов'язані з продовольчими товарами і товарами повсякденного вжитку. Все це матиме позитивний ефект, оскільки людей в публічних місцях буде менше, і ймовірність підхопити коронавірус або якісь інші простудні захворювання буде нижчою.

Чому це необхідно зробити? Тому що країна не готова до масового захворювання на коронавірус. Ви знаєте, що банально масок не вистачає, але ж маски — це не засіб лікування і навіть не засіб гігієни саме під час такого вірусу. А от що стосується системи штучної вентиляції легень, без якої жодної людини, яка захворіла на коронавірус, допомогти не можна, то з цим в Україні катастрофа, бо їх налічується менше тисячі на всю країну, і це при тому, що у нас 35-40 млн людей, це при тому, що у нас продовжують повертатися з-за кордону українці, і при тому, що у нас дуже висока ймовірність поширення захворювання, така, як, наприклад, в Італії.

Тому, звичайно, треба намагатися людей втримувати вдома. Драконівських методів на кшталт штрафів, як це запроваджують в Італії і Іспанії, в Китаї, поки ще не буде, але влада має зробити все, щоб мінімізувати взагалі масові зібрання. Верховна Рада прийняла правильне рішення припинити засідання ВР, тому що питання, які розглядаються на сесії ВР, надзвичайно чутливі для суспільства, і суспільство не буде сидіти вдома, якщо ці питання будуть голосуватися.

Міський транспорт має працювати. Але знов-таки якщо він буде працювати у штатному режимі, то людей в зв'язку з тим, що у нас карантин і що буде закрита значна кількість торговельних центрів, буде значно менше. Міський транспорт має працювати, мають проводитися регулярно санітарні обробки. Держава має виділити додатково кошти з резервного фонду для того, щоб органі місцевого самоврядування могли належним чином забезпечити антисептиком і профілактичними засобами всі транспортні засоби. АЛЕ!!! Має працювати тільки комунальний транспорт, тому що за ним є контроль. Приватний транспорт, маршрутки, треба закрити, бо вони сьогодні працюють безконтрольно. І при тому що вони в принципі наражають на безпеку пасажирів, сьогодні вони ще є джерелом підвищеного ризику поширення вірусу. Більш того, у мене є відчуття що насправді в нашій країні хворих значно більше, ніж офіційно підтверджені випадки, і це дуже легко зрозуміти, чому — тому що у нас немає тестів, які підтверджують коронавірус в достатній кількості. А там, де вони є, просто мародери зловживають наявністю цих тестів, і ці структури, за моєю інформацією, продають їх по 16-19 тисяч грн за тест. Якщо держава і влада не розуміють, що тести потрібні, в першу чергу, здоровим, а не хворим, і не забезпечить безкоштовно використання цих тестів для людей, яким це необхідно, то ми зіткнемося з масовим явищем, коли хворі люди будуть ходити по вулицям і не будуть про це знати, і здорові люди будуть наражатися на безпеку.

У нас зараз має бути все за воєнним часом. Панікувати, звичайно, не треба. І таких, як міністр Ємець, який розказує, що всі пенсіонери помруть, треба ізолювати від суспільства, в першу чергу. Але разом з тим людей треба належним чином інформувати і донести до свідомості кожного, що перебування у публічних місцях є небезпечним.

Загроза насправді дуже серйозна, і люди мають це усвідомити. Звичайно, в нормальних країнах держава, розуміючи, що це позначиться не лише на здоров'ї людей, але і на бізнесі, економіці, мали б зробити щось, щоб полегшити участь малого і середнього бізнесу, зокрема скоротити чи скасувати якісь податки. Дуже сподіваюся, що у нас уряд і Зеленський працюють хоча б іноді на людей, а не на олігархів — Ахметова, Пінчука, Фірташа. Друге питання — що вони мають зібрати всіх олігархів, різних Коломойських, і поставити їм питання — кожний з них має виділити хоча б по мільярду для того, щоб держава могла забезпечити належним чином медичне обслуговування людей. Повірте, там, де вони витратять мільярд, це збереже мільйони життів. А для їхнього бізнесу, який побудований на грабежі українського народу, не позначиться. Так що я вважаю, що якби президент був президентом і чоловіком, а не шмарклею, він би це зробив. І уряд Шмигаля має сьогодні не словом, а ділом довести те саме.