Тарас Чорновіл. Піар-хід Зеленського, або “Буде так, як ти вирішиш”
16.10.2020 14:27

Тарас Чорновіл. Піар-хід Зеленського, або “Буде так, як ти вирішиш”

Анонсовані п’ять питань від Зеленського під вибори не несуть ніякого смислового навантаження. Це виключно піар-хід. І чомусь досить багато наших аналітиків починають серйозно розмусолювати тему тих питань. Авжеж, можна розвернути тему, розказати, чому юридично нікчемні ці пропозиції про довічне ув’язнення для корупціонерів. Люди, які це писали, навіть не знають кримінальні статті кодексу.

Пункт перший: у ВР з'являється абсолютно безглуздий законопроект про те, що ЦВК раптом набуває додаткових функцій соціологічного агентства і може за рішенням уряду проводити соціологічне опитування населення, але за державний кошт і гігантськими ресурсами. Тобто, по суті, опитування, яке робиться методом референдуму. Для чого цей законопроект? Для повного абсурду. Після того він провалюється через те, що, очевидно, є тертя між Разумковим і Зеленським, і ми їх бачимо постійно. Разумков просто не підіграє і не дає команди голосувати. Але далі з’являються білборди, на яких написано “Україна — це ти”. Потім “Буде так, як ти вирішиш”. Здавалось би, повне безглуздя для місцевих виборів. Але потім з'являється Зеленський, який робить заяву, що “я тобі задам п’ять питань”. Але ніхто не звернув увагу, що фраза, яка з’явилася на бордах, абсолютно незрозуміла, і та ідея, яка була закладена у законопроекті — провести опитування під час виборів, все це з’єдналося в єдиний трикутник: закон, згідно з яким ЦВК мав поставити на окремий бюлетень і опитувати.

Мали бути сформовані електорально привабливі питання, які спрямовані на популістську тему і які дійсно стануть цікавими для людей. За довічне ув'язнення може й буде 90-95% тих, хто взяв ці бюлетені і погодиться голосувати, але не всі погодяться підтримувати цю авантюрку Зеленського. А от за публічну страту корупціонерів на площі — було б на 3% менше. Бо ідіотів у нас все ж трошки менше, ніж повних ідіотів.

Навіщо проводити опитування з питань, на які ти і так знаєш відповідь? Зараз це безумне питання про 10-річну освіту. У всій Європі 12 років, Росія і Україна 11, і вернути Україну назад в 10 — ми тоді остаточно будемо найтупішою країною Європи. На чисто популістських настроях хочуть дати великий результат, але ж питання не в результаті, а питання у тому, щоб захопити інформаційний простір і зв’язати в єдине: Володимир Зеленський — його ініціатива — ти можеш щось вирішувати. Ти переключаєшся від тих безграмотних кандидатів, які в одному слові роблять по дві помилки, які якщо і відзначилися в цьому житті, то тим, що крали так, що “Партії регіонів” тільки сидіти в куточку і нервово курити. І люди вже про це не думають, люди думають про ті речі, які їм подобаються.

Опитування мало б і явку підвищити, і підтягнути організованого виборця, і це б мало сформувати пул людей, які б додатково могли проголосувати за “Слуг народу”. Але оскільки зірвалася ситуація, щось пішло не так у ВР, то тепер вони забуксували. Врешті-решт, план був підготовлений, його ввели у дію. А як його реалізовувати? А ніяк його не організуєш, тому що насправді провести на всеукраїнському рівні, так, щоб кожного, хто вийшов з дільниці, спитати “а що ти думаєш?”, ви знаєте, скільки це треба грошей? Приблизно від двох до п’яти мільйонів доларів як мінімум, це при волонтерській роботі. Їх ніхто не виділяє. Скільки треба часу для підготовки такої акції? Це ж на кожну дільницю треба поставити принаймні трьох людей, а ще краще шість, тому що повний день люди пропрацювати не зможуть, бо можуть бути і провокативні ситуації. Реально це велетенська армія людей. Для цього потрібно кілька тижнів. Навіть якщо замовити соціологічну кампанію, що, скоріш, так і зроблять, щоб вона провела на кшталт екзит-полу тих, хто виходить з дільниць, все одно екзит-поли вони готують місяців з два. Це має бути репрезентативність, тому що просто так поставити якихось людей пальцем в небо не можна, це буде просто профанація. Це наука. Але у Зеленського про це не думають.