Ігор Мосійчук. (НЕ)Конституційний суд України?
02.11.2020 13:10

Ігор Мосійчук. (НЕ)Конституційний суд України?

Вже другий день поспіль ми спостерігаємо за війною між Конституційним судом України та НАЗК. Сюди вплутався навіть президент Зеленський. Відбувається щось незрозуміле. Мало хто говорить правду, а правда дуже сумна. Справа у тому, що наша влада, а саме президент, парламент і уряд, причому не тільки ті, що зараз, а й попередні, розводять «на лоха» наших західних партнерів. Коли голосувались ці закони, розумні люди у парламенті казали, що вони не відповідають Конституції, що вони будуть предметом розгляду і скасування Конституційним судом, що їх потрібно прописати інакше. Натомість, агітуючи за них голосувати, члени тодішньої правлячої коаліції, підходили і прямо казали: «Та що тут паритись, голосуйте, не бійтеся, КСУ потім це скасує, нам зараз головне кредит оформити». Чим керувався КСУ – незрозуміло, але вказано на норми, які дійсно не відповідають Конституції, бо вони мають бути імплементовані в наше законодавство в інший формі, і народні депутати тоді на це вказували.

Але так звані антикорупціонери, які живуть за гранди і яким аби швидше щось протягнути — реанімаційний пакет реформ, центр протидії корупції і афільовані до них нардепи, бігали і кричали: «хто не голосує – той корупціонер». А влада користалася цим, щоб отримати кредити. І тому загнали Україну в патову ситуацію.

Не треба бути адвокатом суддів КСУ, але треба розуміти, що рішення КСУ має виконуватися. І взагалі президент зараз мав би точно не РНБО негайно скликати. Ну що може вирішити РНБО? Розстріляти з танків КСУ чи арештувати суддів? Але ж вони не узурпували владу? Ні. Вони вийшли за рамки повноважень і винесли неправосудне рішення? Ні. Що мав би робити президент? Президент мав би негайно скликати парламент, вносити закони ті самі, але у формі, які б відповідали вітчизняній Конституції. Припинити піддаватися на шантаж людей, які на цьому заробляють, мається увазі всі ці грантоїдські групи, користуватися Конституцією як єдиним документом, від якого треба відштовхуватись, вибудовуючи українські закони. От і все.

Якщо є претензії до окремо взятих суддів КСУ — навіщо тоді НАБУ, САП, НАЗК? Якщо ми чуємо від якихось Шабуніних чи інших, що той суддя такий, цей такий — ми не Шабуніних уповноважували, а НАБУ, НАЗК і САП на боротьбу з корупцією. А те, що робить публіка, це просто дискредитація КСУ. Порошенко і вся минула влада знала, що при необхідності воно рано чи пізно буде скасовано. Зараз підібрали час. Чи то суд підібрав, чи то ті, хто має вплив на суд, але рішення правосудне. Хай хоч один правник покаже, в чому воно не правосудне. Більш того, якщо ми припинимо визнавати рішення КСУ, ми просто знищимо правовий фундамент держави.