Андрій Павловський. Українське тарифне кодло
13.01.2021 13:27

Андрій Павловський. Українське тарифне кодло

Юрій Вітренко надав план по зниженню тарифів з 1 лютого на 44% для кризових верств населення. Якщо казати грубо, то це чергова розводка для лохів. За лохів вони тримають, звичайно, пересічних громадян України, тому що спочатку піднімають в 2-3 рази тарифи на газ, на електроенергію, а потім “ми вам от на стільки-то відсотків знизимо”. Але тарифи все одно залишаються значно підвищеними. Ви якщо справді хочете допомогти людям, ви їх поверніть хоча би до рівня жовтня 2020 року. Щоб ви їх не підвищували хоча б на час карантину, боротьби з епідемією, як це зробили європейські країни. Такі ніби суперринкові країни, як Німеччина і Франція, вони на час боротьби з епідемією заморозили ціни на енергоносії, щоб допомогти своїй промисловості і своєму населенню. А у нас навпаки: в пік епідемії задирають ціни, посилюють податковий тиск на малий бізнес і т.д.

Щодо Вітренко, то він прийшов з ціллю — допомогти одному олігарху отримати надприбутки. І він це виконує, тим більше, що саме за подачею Вітренка були відмінені пільги на електроенергію для населення. За перші 100 кВт платили 90 копійок, а зараз всі платять 1 гривню 68 копійок. Дякувати можна саме Вітренку, бо за його ініціативи були відмінені ці пільги, що в кінцевому результаті, як зараз ми бачимо, привело до підвищення цін на електроенергію для побутових споживачів вдвічі. А тепер він нам хоче назад відкотити 40%. То для кого це, як не для лохів розводка? Ти якщо в двічі підняв, то ти тепер в двічі знижуй. І то вони не для всіх, а для певних категорій населення. Зараз будуть викручувати так, що там в ті категорії потрапить 10-15% населення, а не всі, а ціни-то всім підняли. Треба до цього ще й запитати, як він там, продовжує судитися з державою за 4 млн доларів премії з бюджету?

Мало того, тут і ще одна афера для лохів, не те, що взяв в премію, а взяв облігацію внутрішнього займу по 12% річних, ще й додатково до тих 4 млн доларів щороку буде отримувати зверху 12% прибутку. Знову, на кого це розраховано? Поки наші громадяни будуть погоджуватись, що влада тримає їх за недумаючих, доти буде продовжуватися витискування, падіння купівельної спроможності і т.д.

Тобто вже зараз деякі люди розуміють, що нічого в цьому ганебного нема, коли ти захищаєш свої соціальні інтереси. От цієї осені зрозуміли це ФОПівці, які пікетують на майдані. І коли все це зрозуміють всі інші, то, може і до тарифного майдану дійдемо і тоді влада схаменеться і по-справжньому буде вирішувати тарифне питання. Треба, газ відпускати для населення по ціні, по якій він обійшовся державному монополісту, тому ж “Нафтогазу”. Тому що “Нафтогаз” влітку, коли ціни були мінімальні, закупив по 130-150 доларів за 1000 кубів газу, перекачав їх в підземні сховища, і вони там зберігаються. Це, до речі, унікальне явище. Тільки в Україні є такі природні підземні сховища, де можна зберігати цей газ. А потім взимку можна в опалювальний сезон видавати цей газ промисловості, населенню і т.д. Але ж треба видавати по тій ціні, по якій ти закачав, а не спекулювати на цьому. І до речі, зараз вони продають в середньому по 350 доларів за 1000 кубів. Непоганий навар. Закачали по 130, продають по 350. І куди все це іде, на чиї кармани? Явно ж не в державний бюджет.

А нещодавно був опублікований державною аудиторською службою офіційний звіт, що “Нафтогаз”, нинішнє керівництво вивело 225 млрд гривень за кордон. Уявіть собі цю суму! 225 млрд вони десь сховали за кордоном, мабуть, по офшорах? І що це, як не завдання шкоди в особливо великих розмірах державі? А зараз ці гроші були б не зайві, на субсидії пішли би і на боротьбу з коронавірусом, і на інші соціальні програми. Але хто після цього офіційного звіту державної аудиторської служби постраждав? А ні Коболева, ні Вітренка, ні інше корупційне кримінальне кодло, яке засіло в керівництві “Нафтогазу”, в тюрмі ніхто не бачить.