Путін и Байден
09.06.2021 13:17

Степан Гавриш. Президент США запропонував Путіну  саміт, бо в нього, як і у Кеннеді, не було вибору

Можливо майбутня липнева  зустріч (ще не пізно) американського і українського президентів нарешті зробить Київ воєнним союзником США. Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інтернет-видання Новини України — From-UA розповів екс-заступник секретаря РНБО, колишній член ВРЮ Степан Гавриш.

Коментуючи запрошення Джозефа Робінетта Байдена-молодшого несподівано до геополітичного танго Владіміра Путіна, наш співрозмовник зауважує наступне: «Краще би на бойовий гопак запросив».

«Путін вже танцював з Клінтоном, Бушем-молодшим й Обамою типу, ковбоями, тому тепер він хоче спільної заяви із Байденом, над якою вперто працюють з обох сторін у глибоко секретному режимі. Як мінімум,  це вирівняє танець і розв’яже Путіну руки змінити ритм на більш знайомі йому мазурку чи польку: музику євро-концерту, в якому він, час від часу, диригує».

За словами екс-заступника секретаря СНБО, Президент США спонтанно і сенсаційно запропонував президенту Росії  двосторонній саміт, бо в нього, як і у Кеннеді проти Хрущова, просто не було вибору.

«Президент Байден розуміє, що Росія постійно, нарощуючи інструменти, здійснює ворожі атаки на США і весь Західний альянс, розколюючи і дестабілізуючи його, проводячи прямі військові диверсії офіцерами ГРУ та кібер-військами на території країн НАТО», - наголошує чиновник.

Наш співрозмовник звертає увагу на те, що Путін чудово розуміє цю слабкість і заявляє про право «червоних ліній» на власний розсуд. Тобто, на новий світовий порядок в інтересах російської імперії: або Захід відступає і приймає право Росії на розширення силою, поглинувши Україну і Білорусь, або буде жити у фобіях, на пороховій бочці.

Степан Гавриш упевнений, що для танго із Владіміром Путіним Джо Байден змушений буде одягнути маску. На манер Венеційської – баути. Аби діяти більш вільно, розкуто і жорстко. Як він і заявляв у своїй колонці The Washington Post. Проте, проблема в повній невизначеності стратегії Вашингтона щодо мети і відсутності зрозумілої, чіткої повістки для саміту з Путіним, зауважує експерт.

«Путін на старті, має серйозні переваги і широкий дипломатичний маневр. Він приймає будь-які рішення один, як справжній цар. Бояри можуть тільки підтримати та «усердно» виконувати. У Байдена руки зв’язані. 75% демократів і 95% республіканців в Конгресі проти покращення, перезавантаження стратегічної співпраці із Росією. Не все просто із Західними союзниками. Якщо німці і французи готові до максимальної лібералізації взаємовідносин з Москвою, то Брюссель, поляки балтійці, чехи, румуни, разом із британцями, – категорично проти. Ця стратегія розколу розроблена Кремлем і посилена консервативним ізоляціонізмом, недалекоглядністю Дональда Трампа. Він просинається знову. Тому Президенту Байдену однозначно потрібно зробити два взаємопротилежні кроки: відновити єдність, спільну політико-воєнну спроможність Заходу-НАТО», - вважає наш співрозмовник.

За словами колишнього члена ВРЮ, сам факт ініційованого Байденом саміту динамічно посилить позицію і політку Путіна і може принести ще більше непередбачуваності в глобальну повістку.

«Світ, без перебільшення, став «на вуха». Путін не може програти, бо йде наростаюча глобальна експансія Росії. Проти Заходу. Їй вдалося зробити в ньому глибокі тріщини, що межують з розколом. Це показали події інтенсивного нарощування воєнних сил Росії на західних кордонах і навколо України. Тому червневий Саміт ЄС - це буде третя спроба домовитись про стримування Росії. Тепер за участі Байдена», - підкреслив Степан Гавриш.

Наш співрозмовник доходить до думки, що Зеленський таки правий. Київ могли, без втрати навіть одного пазла нової геополітичної гри, запросити на будь-який з цих заходів. Показати червону лінію Путіну перед танго в Женеві. Як це зробив Генсек НАТО Столтенберг(Welt am Sonntag) щодо «зростаючої залежності Білорусії від Росії»  Марія Захарова негайно дала йому ляпаса: «НАТО не хоче допустити взаємовигідної інтеграції Росії та Білорусі». Аншлюс сусіда України вже неминучий. Якщо Захід і червоно-біла опозиція не переселять «бацьку» в Ростов-на-Дону. До Федоровича. 

«Таким чином, президент США буде змушений в Женеві виступати перед Путіним як уповноважений лідер Заходу. І від його імені. Тоді це більше ніж двосторонній Саміт. Росія може отримати шанс на глобальне перезавантаження. Або глобальний конфлікт із колективним Заходом», - вважає експерт.

За словами нашого співрозмовника, проблема у тому, що у Джо Байдена і союзників немає жодної відповіді, зваженої стратегії на «червоні лінії» Путіна. Україну, Молдову, Білорусь і Грузію. Їх суверенітет і право на власну державність. Саме по них й проходять червоні лінії Путіна. Разом із правом на політичну диктатуру і електоральне кріпацтво. Тому у президента Зеленського мало шансів на рішучу підтримку колективного Заходу. А він, як не дивно, чи не єдина можливість не допустити використання України як розмінної карти.

«Саме тому після розмови із Зеленським Байден довго розмовляв в Овальному кабінеті з його Генсеком, поки не сталося. Байден витримує мирну і всепрощаючу паузу у відносинах з Путіним. Можливо майбутня липнева  зустріч (ще не пізно) американського і українського президентів нарешті зробить Київ воєнним союзником США, разом із підписаним оборонним договором? Це буде чи не єдиним шансом зберегти суверенну державність українців», - резюмував наш співрозмовник екс-заступник секретаря РНБО, колишній член ВРЮ Степан Гавриш.