Євген Магда. 4 тисячі «зелених» для викладачів «університету Зеленського» — черговий популізм влади
14.06.2021 14:40

Євген Магда. 4 тисячі «зелених» для викладачів «університету Зеленського» — черговий популізм влади

Українське суспільство схоже на наркозалежного, наркотиком для якого є популізм влади. Про це кандидат політичних наук, політичний експерт Євген Магда розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву міністра освіти Шкарлета про те, що вчителі будуть отримувати зарплату у 4 тис. доларів в університеті майбутнього, який анонсував Зеленський, Магда зазначив, що має великі сумніви щодо цього та пояснив чому.

«По університету майбутнього, який презентував президент, є відповідний указ, і першій віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук анонсував і окремий закон. Я не знаю жодного іншого такого університету не відомчого в Україні, який діє в такому форматі. В мене таке враження, що у людей є ілюзія, що вони розуміють, як має працювати система освіти, і тому вони в такий спосіб впихають цей формат. Говорити про ефективну роботу цього університету з огляду на виділення грошей і всього іншого, на сьогоднішній момент не випадає. Ну, люди ж не дурні. Вони ж бачать, що там таке місце, де буде вигідно під виглядом кампусу побудувати житловий комплекс. Тому, з огляду на те, що я розумію, ставку оплати викладачів і вищих навчальних закладів, і шкіл, я б сказав, що не варто очікувати, тим більше, що сам Шкарлет говорить, що вчителі зараз отримують не тільки 8 тис. грн, а й 12 можуть отримувати. Але ж гривень, не доларів, не євро. Ну так можна і в англійських фунтах чи в дирхамах якихось виставляти зарплату. Тобто це все інформаційний шум, за великим рахунком. Я не вірю, що з цього університету щось вилетить», - наголосив він.

Політолог також розповів, звідки міністр взяв оприлюднену суму та про популізм влади, як допінг для суспільства.

«Ви ж пам'ятаєте, звідки така сума вилізла? Зеленський під час виборчої кампанії казав, що ми конфіскуємо у корупціонерів-олігархів гроші, і це буде дуже-дуже легко. Але для того, щоб була така зарплата, потрібно, щоб було економічне зростання в країні. Я тільки за, щоб вчитель отримував таку суму грошей, але виникає питання: а яку суму тоді має отримувати військовослужбовець, який воює — більше чи менше? А лікар, який працює з ковід-хворими? Це просто популізм, який насправді носить просто наркотичний характер для нашого суспільства», - резюмував він.