Володимир Лапа
29.06.2021 13:11

Володимир Лапа. Ринок землі був, він просто був “сірий”

Радник президента Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа в коментарі виданню FROM-UA розповів, чи варто очікувати масового продажу землі і хто буде можливим покупцем?

Покупці, визначені законом, це фізичні особи, тобто доступ до капіталу буде обмежений. Фізичні особи, які мають заощадження. Треба мати непоганий актив для того, щоб примножувати, хоча на першому етапі, мабуть, не всі будуть ризикувати.

Всі розуміють, що ринок землі був, він просто був “сірий”, використовував обхідні інструменти для того, щоб легалізувати землю. В даному випадку вигода у тому, що ти можеш легально продати. Якщо ви маєте на увазі цінову динаміку, то в країнах ЄС при запроваджені ринку землі ціна на землю зростала, хоча там досить великі обсяги держава інвестує на підтримку фермерів, а це також впливає на землю.

Плюс все-таки там вище ефективність виробництва, а вартість землі залежить від того, скільки можна на неї заробити. Тому я був би обережний з радикальним підвищенням цін. Динаміка буде, але вона буде помірною.