Молдова
12.07.2021 14:28

Андрій Міселюк. Молдова опинилася в тій точці розвитку, де в свій час була і Грузія, і Україна

Як ви оцінюєте результати парламентських виборів в Молдові?

Що стосується результатів, то вперше за дуже багато часу дійсно буде переконлива більшість у президента. Там постійно була певна конфронтація між частиною парламенту і президентом. Ми пам'ятаємо, що постійно проходили вибори, різні потрясіння. Зараз, звичайно, немає гарантій, але є шанс для того, щоб запустити дійсно радикальні перетворення.

Можна сказати, що зараз Молдова опинилася в тій точці розвитку, де в свій час була і Грузія, і Україна. Грузія - після перемоги Революції троянд, коли у президента була своя більшість у парламенті. Вони запустили дійсно радикальні перетворення і дуже швидко змогли змінити ситуація на краще.

Теж саме було, коли переміг Зеленський, коли він отримав свою більшість у ВР, але таких кардинальних перетворень не зробив. Зараз будемо дивиться, чи Молдова повторить грузинський успіх, чи вона піде своїм шляхом, як вона вже доводила неодноразово. Але зараз дійсно Санду отримала шанс сформувати свій уряд, отримати свою більшість у парламенті і провести ті перетворення, які вона обіцяла, коли обиралася президентом.