Володимир Цибулько
22.07.2021 13:15

Володимир Цибулько. Часто приватні інтереси політичних інвесторів українська держава ставить попереду державних

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент США Джо Байден домовилися з приводу будівництва "Північного потоку-2". Текст документа опублікувало МЗС Німеччини. Згідно документу, в Україну будуть проінвестовані 1 млрд. долларів США для розвитку "зеленої енергетики". В ексклюзивному коментарі виданню From-UA.com політолог Володимир Цибулько розповів, що від цих домовленностей матиме Україна.

Все залежатиме від лінії поведінки української сторони, бо дуже часто приватні інтереси політичних інвесторів українська держава ставить попереду державних інтересів. Тому тут дуже важливо, щоб чітко в цих проєктах була зафіксована держана форма власності, корпоративне управління — те, що, по суті, довело свою ефективність. І чого домагається, наприклад, американська сторона від України, це формування чітких правил корпоративного управління. Тому, перше, залежить від форми власності енергетичних об'єктів, в які будуть вкладатися. Чи це будуть українсько-німецькі спільні підприємства, чи це будуть підприємства державні, під які виділяться кошти німецькою стороною. Але мова повинна йти про ефективність управління такими активами.

Тому дуже важливо, щоб це швидше були спільні підприємства українсько-німецькі з чітким менеджментом, з прописаними правилами функціоналу. Важливим також є те, що період, зазначений як 10 років після 2024 року для транспортування газу, він дозволяє перетворити українську ГТС в щось абсолютно інакше. Тобто є можливості підземних газосховищ. Далі місія і роль України в загальній енергетичній архітектури Європи, щоб Україна була чітко вмонтована в систему європейської енергобезпеки.

Мова йде про альтернативну енергетику для України. Якщо німецька сторона висловлювалась неодноразово, щоб розвивати водневу компоненту, відтворити Україну в водневий хаб для Європи. Це теж цікавий проєкт. Але це мають бути чіткі плани з термінами виконання, інакше гіпотетичні обіцянки призведуть до повторення історії з Будапештським меморандумом, на жаль.