Володимир Фесенко
11.08.2021 12:01

Володимир Фесенко. Рєзников просто висловив свою приватну оцінку і побажання на майбутнє

Політолог Володимир Фесенко важає, що заява Олексія Рєзнікова з приводу встановлення американських комплексів ППО є приватною та не є офіційною державною позицією. Про це він повідомив в ексклюзивному коментарі виданню From-UA.com.

- Це приватна заява. Я думаю, що це не офіційна державна позиція. Ніхто з наших міжнародних партнерів не буде розміщати свої війська на нашій території. Це знає будь-який фахівець. Ну, бажання можна висловити, що це б було бажане для нас. Але те, що ПВО треба посилити, я абсолютно згоден.

Інша річ, що це достатньо дороге задоволення, але це треба робити. Щодо розміщення інших військ, то тут я нагадаю ще одну важливу річ — у нас це забороняється Конституцією. Єдине виключення, воно стосувалось розміщення військово-морської бази РФ на нашій території до 2017 року згідно договору, і в Конституції це було закріплено. Норма Конституції забороняє розміщення на нашій території наземних військових баз, але історично так склалося, що до 2017 року мала бути військова база Росії. Потім були так звані Харківські угоди, які продовжили цей термін, і ми знаємо, чим це закінчилось в решті решт.

На сьогодні треба розуміти, що так, це було б бажано, але юридично тоді треба міняти норму Конституції, по-друге — зараз ніхто не буде розмішувати. І це відомо, про це знають фахівці, хто більш-менш реально цікавиться міжнародною політикою і нашими відносинами з союзниками. Я думаю, що про це знає і Рєзников, просто він висловив свою приватну оцінку і побажання на майбутнє. Сьогодні такої теми немає, ніхто про це не веде переговори, і це не передбачається жодною угодою України.