Віктор Таран
01.09.2021 15:30

Віктор Таран. Про Русь-Україну Арестовича

Речник української делегації ТКГ Донбасом Олексій Арестович запропонував перейменувати Україну в Русь-Україна. За його словами, зараз готується відповідний указ. Політолог Віктор Таран розповів From-UA.com, що думає з цього приводу.

- До цієї ініціативи я ставлюся дуже обережно, тому що ми повинні розуміти, що назва України як держави, вона вже відома, на слуху, вже більше 100 років вона існує, і чітко всі відрізняють, що є Росія, а є Україна. Щоб не було плутанини, бо дуже часто кажуть, що Росія і Україна — це одне і те ж саме. І приходиться витрачати багато часу, щоб довести, що це не так.

Пройшло більше 100 років, і все одно цього розуміння немає. А якщо буде Русь-Україна, то у дуже багатьох складеться враження, що це одне і те ж саме, і ідентичність українців буде розмита. Війни 21 століття — за ідентичність, за певне позиціювання, за пошук себе іншого. І шукати себе іншого через стару назву, через стару ідентичність з прив'язкою до Росії, це не дуже добре.

Я хочу нагадати історію, як Македонія мала величезні проблеми з перейменуванням країни при вступі в ЄС. Якщо ми підемо на якісь перейменування, то це теж може викликати проблеми.

Але насправді я бачу трошки іншу загрозу. Якщо ми подивимось на історію диктаторських авторитарних режимів, то ми побачимо одну спільну рису — це намагання відволікти увагу людей від економічних проблем, зовнішніх конструктів, переведення українців і держави в даному випадку в стан конфлікту з зовнішніми ворогами. Насправді є важливіші речі, про які треба говорити і займатися: питання економічних реформ, аграрної реформи і т.д. Виходить, що замість того, щоб займатися реальними проблемами, нас переводять у віртуальну гру. Це класичне відволікання уваги, Арестович в цьому майстер, Зеленський майстер у постановці шоу. І це погано, тому що українців зараз почнуть штучно уштовхувати лобами, і на цьому конфлікті ОП буде знімати більші дивіденди. Як кажуть, поки мужики чубляться, у хазяїв все дуже добре. Тому допустити цього не можна. Це питання не на часі. Можуть виникнути проблеми.

Тепер буде не українська, а русько-українська мова? А тому — яка різниця, давайте говорити російською мовою та українською. Церква українська чи російська? А історія? Ресурсів у росіян на пропагандистські кампанії значно більші, крім того, у нас в країні є 5 колона, яка підхопить цей наратив і почне говорити: а яка різниця, давайте об'єднуватися. Ми їх не поглинемо, а нас поглинуть.

Підсумовуючи: дуже добре такий наратив вводити в історію України, в освітню програму — от це можна робити. Але виводити це на державний рівень — це величезна пастка.