Большая семерка
07.09.2021 12:13

Валентин Гладких. Чи «повертається» Росія у G7, де ніколи не була?

На 8 вересня запланована зустріч міністрів закордонних справ країн G7, Росії, Китаю та інших країн. Головною темою стане ситуація в Афганістані. З чим пов'язане запрошення Росії на цю зутріч From-UA.com дізнався у політолога Валентина Гладких.

- З тим же, з чим може бути пов'язане і запрошення Китаю. Тому що це дві держави, які є регіональними лідерами. Є “Велика сімка” - це глобальні лідери, а є регіональні лідери, позиція яких має значення і може вплинути на ситуацію в регіоні. Я би не став робити з цього якісь висновки.

Я розумію, що російська пропаганда зараз буде розказувати про те, що Росія повертається у “Велику сімку”. Ні, не повертається, по-перше, тому що вона там ніколи не була, це була “Велика сімка” плюс Росія. Вони чомусь порахували 7+1=8 — створили Велику вісімку, це їх фантазія. Коли мого батька викликали в школу через мою поведінку, він не ставав членом педагогічного колективу школу. От так і Росія. Коли її запрошують, вона не стає автоматично членом цієї організації.

Ще один момент — що РФ також приймала участь у проведенні операції союзників Афганістану: вона надавала свій простір, свої території. Бо там були не тільки США, там були союзники, і РФ в тому числі, вона також брала упорядковану участь у операції проти “Талібану”, який є забороненою терористичною організацією у РФ.

Давайте не будемо забувати, що РФ є серйозним гравцем у Середній Азії. Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан — це все країни, які значною мірою у військовому плані залежать від РФ. Тому немає нічого дивного, що РФ зацікавлена, щоб у тому регіоні було спокійно.

Я не думаю, що росіяни у захваті від можливості поширення радикального ісламізму на своїх південних кордонах. Не тільки “Талібану”, тому що “Талібан” не є експансіоністським рухом. Тобто всі розмови про те, що зараз “Талібан” піде у Туркменістан чи Таджикистан — це все маячня. Але є велика ймовірність, що у всіх цих державах можуть виникнути аналогічні радикальні ісламістські рухи, які також стануть реакцією на ті малоефективні режими, які в цих країнах сформувались. Тут одне-єдине утилітарне питання, яке стосується Афганістану. І Китай, і РФ є достатньо вагомими чинниками, які впливають на протікання процесу.