Тарифы
10.09.2021 13:06

Володимир Цибулько. Як на місцеву владу хочуть перекласти відповідальність за зростання тарифів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що підвищувати тарифи на комунальні послуги найближчим часом не будуть. Політолог Володимир Цибулько вважає це "димовою звісою". 

- По-перше, це димова завіса. По-друге, це спроба Кабміну перекласти от цю дельту між високими тарифами і невисокими тарифами для громадян на місцеве самоврядування, тобто фактично, щоб школи і дитсадки заплатили за супервисокими тарифами. Але де місцева влада буде брати гроші на це? Адже, навпаки, центр оббирає місцеві влади, звужує доходні статті для місцевої влади, оподаткування, яке мало б забезпечити функціонування на місцях, весь час іде на користь центру. На місцеву владу хочуть перекласти відповідальність за зростання тарифів, тому і роблять подібні заяви.

Влада вже пару місяців вписує в платіжки додаткові 10-15% до тарифу за опалення. Київ перший почав це практикувати, але у місцевих влад є страх, що вони опиняться сам на сам з високими закупівельними тарифами на газ, і є загроза зростання вартості електроенергії. Проблема у тому, що у людей немає зайвих грошей здійснювати авансові платежі. І ми бачимо, що заборгованість по комуналці тільки зростає.