Зарплатня
06.10.2021 14:50

Борис Кушнірук. Про обіцянки уряду та підвищення зарплатні

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму інтерв'ю Лівому берегу заявив про те, що середня зарплатня в Україні вже становить понад 500 доларів. А в 2022 році буде 700 доларів, а для лікарів аж 900. Економіст, експерт-аналітик Борис Кушнірук в коментарі From-UA.com висловив свою думку з цього приводу та відносно того, де країна буде брати ресурси.

- Питання полягає у тому, що в таких випадках я завжди кажу, що поняття середньої заробітної плати, як і індекс споживчих цін, - це середня температура по палаті. Вона не відображає реального стану. Зарплата у Києві, якщо подивитись на дані Держстату, на 60% більше, ніж в цілому по Україні. Чи можна тоді порівнювати зарплатню у Києві і в цілому по Україні, де вона однозначно нижче?

Те ж саме і з лікарями. Якась категорія лікарів, може, і буде отримувати 900 чи 1000 доларів, якщо буде йти мова, наприклад, про головних лікарів, а скільки буде отримувати рядова медсестра — це окреме питання. Там буде значно менше, ніж 900 доларів і середня зарплатня. Тому до цього я ставлюся дуже скептично.

Потрібно зрозуміти на сьогоднішній момент, що макропоказники державного бюджету не дуже коректні, їх потрібно перераховувати, причому йдеться про те, що і витратна, і доходна частини можуть бути збільшені. Але, знов таки, ми дивимось на ситуацію на сьогодні і бачимо, що світ занурюється у нову хвилю турбулентності, причому з непередбачуваними наслідками. Енергетична криза охопила фактично важливу частину світу — Європу, Азію. В Індії величезна нестача вугілля. А в Китаї відмикають тисячі підприємств через нестачу електроенергії. Ціна сягає якихось захмарних абсурдних цифр. Це все дає дуже суттєву дестабілізацію економічну, тому я боюсь, що наступний рік і в Україні, особливо у зв'язку зі зростаючим хаосом у керуванні країною ми можемо звалитися до доволі негативних показників.

Тому те, що вони за це проголосують, це добре, але, знов-таки, треба розуміти, кому і скільки вони будуть платити. Крім того, треба розуміти, що є ризики, пов'язані з виплатами військовим, і іншим категоріям, які дуже суттєво затримуються на багато місяців. І може виникнути така ситуація, що вам обіцяють платити велику зарплатню, але тільки обіцяють, а фізично самої зарплатні немає, бо немає коштів на це.

Тому, наголошую, мене більше турбує, в якій мірі цей уряд спроможний утримати ситуацію від хаосу. Боюсь, що, на жаль, не спроможний. Питання тільки в тому, коли цей хаос почне розносити все.