Пассажири
26.10.2021 14:20

Володимир Чемерис. Законним штраф може бути лише тоді, коли є закон

В Україні з 25 жовтня пасажирів без COVID-сертифікатів будуть штрафувати. Відтепер штраф у розмірі 36 тис. гривень покладається на самого пасажира, а не на перевізника. Чи є такі вимоги законними та чи зможуть українці відстояти свої права у суді, From-UA.com запитало у правозахисника Володимира Чемериса.

- Законним штраф може бути лише тоді, коли є закон, за яким встановлюється такий штраф за конкретну дію. Якщо це постанова Кабінету міністрів, то очевидно, що такі штрафи не є законними. Загалом обмеження прав людей в зв'язку з ковідом, карантином, вони не конституційні у тому плані, що вони встановлюються не законом, а постановою Кабінету міністрів.

Свого часу - 2020 року влітку - Конституційний суд визнав неконституційними обмеження, які були ухвалені постановою Кабміну ще від квітня 2020 року. Але та постанова Кабміну була скасована і була ухвалена нова постанова Кабміну. Тому, звичайно, можна оскаржувати це в суді, але ми просто бачимо, що оскарження займе дуже довгий час, за цей час можуть прийняти нову постанову і т.д. Тобто насправді такі оскарження є неефективними.

Але з досвіду можу сказати, що суди у 2020 році часто, коли виписували людям штраф за те, що вони ходили в парку без масок, визнавали такі протоколи незаконними. Львівський суддя навіть написав у своєму рішенні, що коронавірус тимчасовий, а Конституція вічна. Тобто насправді такі обмеження протирічать Конституції України.