Електропостачання
12.11.2021 15:15

Віктор Таран. Україна знаходиться напередодні можливої глобальної енергетичної кризи

Є мова маніпуляцій, є мова політики, а є мова статистики. Для того, щоб зрозуміти, на якому ми світі знаходимось, достатньо просто проаналізувати кількість вугілля на державних станціях і їхню готовність до роботи. Про це в ексклюзивному коментарі From-UA.com політолог Віктор Таран.

- Якщо подивитися на сухі цифри, то ми побачимо наступну картину. Кількість вугілля, необхідної для роботи станції в нормальному режимі, починаючи з вересня не збільшується, а зменшується в середньому на 21-23%. Зараз у нас на понад 300 тисяч тон вугілля недостатньо для мінімального забезпечення. І в цій історії у нас заблокована поставка енергетичного вугілля з інших країн.

Більш того, наші АЕС знаходяться на плановому відключенні, на ремонті, і навіть якщо ми всі їх включимо, то максимум до початку лютого, а потім їх треба відключати на плановий ремонт. І це не наша забаганка, це вимоги МАГАТЕ. Тому виходить, що ми потрапляємо в ідеальний шторм, який, по ідеї, повинен закінчиться кінець січня — початок лютого. Тобто такий ризик є. І от у кінці січня - початку лютого дійсно є ризик того, що почнуться віялові відключення. І на цьому фоні інформація, що Коломойський може виграти у “Нафтогазу”, і інші історії, вони не додають оптимізму.

Висновок такий: що Україна знаходиться напередодні можливої глобальної енергетичної кризи. Чи є ще шанс з неї вийти? Так, і уряд повинен ефективно над цим працювати. Як мінімум, треба пояснити людям, куди ділися 2,7 млрд доларів, які нам надавало МВФ, бо це якраз ті гроші, на які можна було б купити і газ, і вугілля, навіть по завищеним цінам, але просто купити, щоб вийти з цієї ситуації. Але звіту про ці 2,7 млрд так і немає, ми навіть не знаємо, куди вони пішли — на “Велике будівництво” чи куди. І тому вони повинні нам чітко пояснити, яким чином вони готується зараз добрати того дефіциту, який утворився, з якими країнами ми починаємо працювати, яким чином будуть поставки.

Тут найголовніше питання, що у нас є деякі регіони, які взагалі опинилися в кризової ситуації, це на Луганську. Там взагалі критична ситуація, вони опинилися в блокаді, і там взагалі може бути поставки або напряму з РФ, або з ОРДЛО, це взагалі може бути ситуація жахлива. Тому поки ситуація не критична, але вона може утворитися критичною у середині грудня, коли ми пройдемо вже точку біфуркації, з якої вже. Але шанси ще є.