Протести
22.11.2021 13:54

Володимир Цибулько. Про моральні ознаки державної зради

Під час ефіру програми "Свобода слова Савіка Шустера" розкрили деталі зриву операції із затримання "вагнерівців". Зокрема, колишній голова ГУР Василь Бурба повідомив, що, за словами голови ОП Андрія Єрмака, вказівку про перенос спецоперації дав сам президент Володимир Зеленський. Бурба також висловив припущення, що серед українських чиновників є крот, який передає інформацію ворогові. Ця інформація визвала шквал емоцій у серед глядачів. Своє невдоволення українці висловлювали також в соцмережах. From-UA.com вирішив дізнатись думку з цього приводу у політолога Володимира Цибулько, та чи не стане це початком кінця для чинної влади.

- Ця історія з "Вагнером" вдарила по інституту, який має найвищу довіру в суспільстві — по військовим. І то, як Банкова разом із головнокомандувачем просто кинула військових у розхід, не зважаючи ні на які професійні, етичні норми, просто самоусунувшись і фактично зламавши схему, над якою сотні людей працювали не один місяць, є просто свідченням того, що фактично Банкова діє в інтересах ворога з такими підходами. Вона не має зрозумілої позиції. Ті пояснення, які озвучують, навіть не функціонери Банкової, а якісь позаштатні особи, вони не витримують критики. Це означає, що Зеленський керується не державним інтересом, а особистим его. Що у нього є особиста ненависть до військових, які користується вищою довірою у суспільстві, ніж він. І подібні дії більш виглядають з метою помсти, а не з метою державного управління.

В цьому сенсі мені здається, що хай навіть ця історія не збурила широкі маси обивателів, але те, що безпека військових з приходом Зеленського просто обнулилася, м'яко кажучи — скільки справ проти військових, особливо проти тих, хто витримали першу хвилю російської агресії. І це в очах суспільства породжувало певні сумніви, але щоб держава так розкидалася життям, це виглядає просто підривом устоїв держави. Тому ефір показав, що поведінка Банкової щодо цього ефіру, щодо тимчасової слідчої комісії свідчить про те, що вони навіть не розуміють, який інтелектуальний і емоційний масив являють собою військові. Або якщо розуміють, то їхнім завданням є послабити цей масив, що, по суті, підриває стійкість держави. Те, що вони знищували всякі цивільні державні інститути і антикорупційні структури, які були створені за часів Порошенка, це одне діло. Тим більше, що ці антикорупційні структури створювалися за підтримки західних партнерів. І як Банкова за часів Зеленського підривала ці інститути, це багатьох на Заході доводило до певного сказу. Але те що робить зі своїми силовиками і військовими Банкова, це не натягується ні на яку голову. Тобто можна сказати, що тут є всі психологічні і моральні ознаки державної зради.

Сколихне протести, коли Банкова продовжить знущатися з військових. Якраз на їх захист вийдуть широкі маси. Поки що провайдером протесту є ветеранські структури, які більш організовані, ніж більшість політичних партій. У Зеленського немає інструменту боротьби з ветеранським середовищем, яке в своєї масі не сприймає його. Якщо ветеранське середовище мало претензії до Порошенка, то тепер в їх очах він виглядає як більш раціональна і патріотична людина на тлі дій Банкової. Всі сподівання на те, що Зеленський запустить якісь соціальні ліфти, що він принесе у суспільство більше справедливості, виявилися брехливими обіцянками. Тому чим більше буде хамства на адресу військових, тим більше обивателів, незадоволених своїми платіжками, приєднаються до військових.