Владимир Зеленский
25.11.2021 13:23

Віктор Таран. Швидше за все військовий стан буде введений не на всю територію України

В ЗМІ нещодавно з'явилася інформація про те, що президент України Володимир Зеленський 1 грудня на засіданні РНБО планує запровадити військовий стан у країні на два місяці. Чи дійсно можливе введення таких обмежень в Україні і з якої причини From-UA.com запитав у політолога Віктора Тарана.

- Президент на фоні ймовірної зовнішньої загрози дійсно може ініціювати питання про введення надзвичайного воєнного стану, тому що у будь-якому випадку НС вводить не президент, а ВР на своєму засіданні. Більш того, швидше за все військовий стан буде введений не на всю територію України, а тільки у прикордонних областях, тому що це потребує заподіяння неймовірних ресурсів і обмежень, які будуть ведені на цей період часу: це й комендантська година, військовий патруль, який повинен слідкувати за дотриманням комендантської години. Це обмеження прав і свобод громадян.

Він може це ініціювати, але водночас Зеленський повинен розуміти, що наслідки будуть дуже серйозні, і це може вдарити по рейтингу, якщо він буде вводити військовий стан напередодні святкування новорічних свят. Тому що концерти, корпоративи будуть неможливі. Чи треба вводити надзвичайний чи військовий стан по всій Україні — велике питання. Чи потрібно його вводити у прикордонних областях — це вже має бути політичне рішення президента.

Чому я не дуже вірю в те, що він його веде, навіть якщо б це було правильно? Перше — це точно не позитивно для рейтингу, тому що якщо потім не підтвердиться, то дуже багато людей будуть дуже незадоволені тим, що їм зірвали проведення Нового року. Оскільки президент керується в першу чергу електоральними рейтингами, а не державними інтересами, то я маю великий сумнів, що він на це піде. Чи треба було б ввести НС чи військовий стан? Я думаю, що це питання точно потрібно обговорити на сесії, точно депутати мають бути готові до того, що він буде введений, і точно щоб депутати були в зоні досяжності, а не на Мальдівах чи в Домінікані.