Україна та Грузія
29.11.2021 14:51

Віталій Бала. Якихось натяків на те, що грузинська влада може змінити свою позицію, я не бачу

У Тбілісі сьогодні триває суд у справі Михайла Саакашвілі. Екс-президента Грузії звинувачують у захопленні телекомпанії "Імеді" та розгоні опозиційного мітингу у 2007 році. Чим завершиться справа та як вона вплине на відносини між Україною та Грузією, From-UA.com вирішив запитати у політолога Віталія Бали.

- Вона (справа - Ред.) насправді вже вплинула на взаємостосунки не з кращого боку. Для мене це очевидно. Певні речі так чи інакше не сприяють добрим близьким стосункам між країнами. Певною мірою не так між країнами, як між владами саме в цьому питання. Треба розділяти народ і владу. Його ж вже засудили до 6 років. В цій ситуації питання його екстрадиції до України чи звільнення, напевно, треба розділяти.

Стосовно звільнення, я думаю, що грузинська влада неодноразово заявила, включаючи і президента Грузії Зурабишвили, яка говорила, що вона ні в якому разі не буде підписувати ніяку амністію, і прем'єр-міністр, який казав, що він може їхати, куди хоче, після того, як відсидить. Тому до сьогоднішнього дня якихось натяків на те, що може грузинська влада змінити свою позицію, я не бачу. Тому суд або спростує те, що говорила влада, або підтвердить. Напевно, це певною мірою буде залежати від конкретного судді, який буде приймати те чи інше рішення. Хоча сподіватися на якесь диво проблематично.