Уголь
03.12.2021 15:49

Андріан Прокіп. Чи вдастся Україні впоратися з відсутністю вугілля

В Україні до виробництва електроенергії залучать енергоблоки атомних електростанцій. Їхнє залучення буде рекордним за останні 5 років. Чи зможе Україна впоратися з проблемою відсутності вугілля завдяки АЕС, From-UA.com запитав у експерта з енергетики "Українського інституту майбутнього" Андріана Прокіпа.

- Тут є кілька факторів, які формують невизначеність. Перший фактор — це та температура взимку, яка буде, відповідно, це буде визначати обсяги споживання. Друга невизначеність — блоки будуть працювати, але завжди може статися, що якийсь блок треба буде вивести в ремонт, тобто це збільшить навантаження. Третє питання — чи буде даватися відповідно до того попиту, який буде, і який там буде обсяг вітрової генерації, щоб збалансувати споживання і цю велику базу атомної енергії. І четверте питання — чи ті поставки вугілля, які заплановані, чи вони будуть відбуватися.

Тобто теоретично це дасть можливість зекономити якесь вугілля, але сказати точно, скільки це буде, як це буде, не можна. Коли вони говорять, що 14-15 блоків будуть працювати — це ж не всю зиму. Там є період, коли будуть 15 працювати, потім вони будуть виводитися, скорочуватися. Тобто теоретично це спроможно скоротити потребу в вугіллі, але є дуже багато факторів, які формують невизначеність з приводу того, чи будуть закрити всі потреби чи ні.